No to czas na działanie

Jeszcze przed świętami zadałem kilka pytań sprzedawcom sprzętu, jaki wybrałem.
Wszyscy, bez wyjątku polecali IDEAL EXPERT MIG 215 LCD SYNERGIC, a dwóch z nich nawet model niższy IDEAL TECNOMIG 205 LCD SYNERGIA.
Trochę mnie to zdziwiło, że nikt nie polecał MAGNUM.
Jak pisałem wcześniej, mój budżet to 2500, a zakup w zestawie.
Zdecydowałem się na ten pierwszy
IDEAL EXPERT MIG 215 LCD SYNERGIC
a ograniczony kasą, zestaw oparłem na swoim doświadczeniu i potrzebom

stali czarnej.
1. Migomat IDEAL EKSPERT MIG 215 A SYNERGIA LCD + to co jest z urządzeniem, czyli przewód masowy 3 m, przewód z uchwytem EURO BINZEL MB 15 (eurozłącze) - 3 m
2. Przewód kompletny z uchwytem do elektrod MMA
3. Butla z gazem ARGON/CO2
4. reduktor gazu z 2 manometrami
5. wąż gazowy zbrojony połączeniowy 6 mm + fajnie by było aby oprócz opasek zaciskowych z jednej strony można było zamontować szybko-złącze 1 kpl
6. Drut spawalniczy stalowy miedziowany ER70S-6 gr 0,8 mm 5 kg x 2 rolki
7. rolki podajnika drutu
8. dysze gazowe do uchwytu MB 15 - 2, 3 szt
9. końcówki prądowe do uchwytu MB 15 0,8 mm - 6 szt
10, elektrody do MMA 2,4 mm - 1 kg
11. podstawka magnetyczna do stołu na uchwyt MB 15
12. przyłbica samościemniająca IDEAL APS-510G
Propozycje i wyceny otrzymałem dzisiaj.
Tu niespodzianka, w żadnej z firm mój budżet się nie mieścił

od 3200 do 2689 zł
Co ciekawe, im większa firma, tym cena wyższa. Za większą firmę uznałem taką, co miała w swojej ofercie kilkadziesiąt pozycji, np z Chorzowa, czy Warszawy.
Nie odpuściłem od razu, ale zacząłem już przeglądać oferty z modelem niższym IDEAL TECNOMIG 205 LCD SYNERGIA. Cena samego tego urządzenia jest 500 niższa niż EXPERT-a MIG 215. Więc w zestawie, mogłem się zmieścić zakładanej kasie.
Aż tu nagle telefon - "WELDEXPERT_PL (Allegro)" Lubaczów
Okazało się, że napisałem do nich poprzez "zadaj pytanie" na allegro i tam zadałem pytanie o możliwość negocjacji ceny i wyposażenia zestawu. Wiadomo, czujni administratorzy portalu zadbali o stosowny komunikat

Dalsze więc rozmowy i negocjacje przeprowadziliśmy już bezpośrednio drogą telefoniczną i mailową.
Ostatecznie ten zestaw który zaproponowałem i wypisałem wyżej, kupiłem i zapłaciłem za kwotę ...
?
?
?
?
.
.
.
.
2600 z dostawą
Ok, teraz czekam na dostawę. Relacja od ręki