Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Nowy nabytek Ogar 202
|
Autor |
Wiadomość |
Arnoldo
Nowy

Liczba postów: 32
Imię: Krzysztof
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Nowy nabytek Ogar 202
Wczoraj przejechałem kilka pierwszych kilometrów. Co się przede wszystkim rzuciło w oczy? To strasznie powolna jazda na niższych biegach. Na jedynce rozpędziłem się może, do niespełna 10 km/h. Myślę, że równie dobrze można by było ruszać z biegu drugiego, a i tak by mnie bez problemu uciągnął. A muszę dodać, że ważę dobrze ponad 100  Ale dopiero trochę później mnie olśniło. Model fi ma o wiele większą tylną zębatkę niż zwykły 202. Jak do ogarków 202 zazwyczaj na aukcjach przewijają się zębatki 41 zębów, tak dziś sprawdziłem, policzyłem i 202 fi ma ich 56! Tak sobie myślę, że to może również mieć wpływ na ograniczoną prędkość. Jeśli ktoś waży te 70, maksymalnie 80 to niech zmienia zębatkę i motorek pojedzie zapewne więcej o te 10 km/h. Bo przyznać trzeba, że co jak co mocy mu nie brakuje. Nawet przy mojej wadze. Kolejna rzecz to bardzo mały zakres obrotu manetką gazu. Myślałem, że w gaźniku też jest jakaś blokada, jak w starszych wersjach, ale nic takiego tam nie ma.
Także w kwestii blokady, to w przypadku wersji 202 fi możemy mieć do czynienia z modułem zapłonowym. Ale to w kwestii obrotów maksymalnych. Mój jak na razie na dotarciu, więc nie będę wkręcał jakoś przesadnie. Chociaż zamierzam pojechać do salonu na odblokowanie. Podpytam gościa, może zdradzi co się robi w wersji fi, żeby go odblokować, wtedy się podzielę tą wiedzą  A kolejna rzecz to właśnie wspomniana wcześniej zębatka. Porównałem sobie zdjęcia z internetu 202 i 202 fi. 202 ma zębatkę mniejszą, 202 fi tą większą. O to też zamierzam zapytać.
Zresztą zobaczcie jak to wygląda.

To wspomniana zębatka.
|
|
04-04-2020 17:55:36 |
|
3 użytkowników postawiło piwo Arnoldo za ten post:3 użytkowników postawiło piwo Arnoldo za ten post.
arcade85 (08-04-2020), Jorginsson (04-04-2020), Motorowerzystka (04-04-2020)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Nowy nabytek Ogar 202 - Arnoldo - 04-04-2020 17:55:36
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|