|
Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Ogar 200 Jak wyciągnąć z niego moc? Prędkość maksymalna?
|
| Autor |
Wiadomość |
Jorginsson
OBR filia w Szczecinie

Liczba postów: 585
Imię: Jerry
Pojazd: Romet 50-TS-1
|
RE: Ogar 200 Jak wyciągnąć z niego moc? Prędkość maksymalna?
(30-04-2019 09:47:44)seler1500 napisał(a): Pozwól, że zapytam - co ma instalacja 12V do prędkości maksymalnej? 
No Selerku, jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o co? O iskrę 
10 lat temu kiedy ja się bawiłem modyfikacjami dwusety był popularny wśród nas koleżka (Marcin Szulc? coś takiego?), który nie wielkim nakładem sił chwalił się prędkościami przekraczającymi 80km/h. To był wtedy nasz taki guru, nie były za to popularne zapłony CDI i inne takie bajery, ale problem słabej, niepewnej iskry towarzyszył naszym motorowerom od zawsze. Wówczas popularnym patentem, który teoretycznie miał z tym walczyć, było przerobienie zapłonu na bateryjny, a najlepszym rozwiązaniem okazywało się przewinięcie instalacji na 12V. Koleżka przetarł szlaki dość mocno, bo wszystko dokładnie policzył, napisał ładny poradnik co i jak po kolei, z tego co pamiętam, to cewka tam wędrowała od simsona, nie mniej chodziło o mocną, stałą iskrę, a "efektem ubocznym" były kierunkowskazy i światło stopu. Win-win sytuejszyn.
Nie mniej powinienem dodać, że chodzi mi o taki zapłon, ale to mi się wydało oczywiste i nie sprecyzowałem
|
|
| 30-04-2019 12:15:51 |
|
1 osoba postawiła piwo Jorginsson za ten post:1 osoba postawiła piwo Jorginsson za ten post.
seler1500 (05-01-2019)
|
| Wiadomości w tym wątku |
RE: Ogar 200 Jak wyciągnąć z niego moc? Prędkość maksymalna? - Jorginsson - 30-04-2019 12:15:51
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|