"Prawo nie działa wstecz" , a ustawy o wyposażeniu motoroweru.
|
Autor |
Wiadomość |
Gomulsky
Uczeń

Liczba postów: 129
Imię: Kuba
Pojazd: Inny
|
RE: "Prawo nie działa wstecz" , a ustawy o wyposażeniu motoroweru.
(10-01-2019 18:55:38)Lubiestaremoto napisał(a): Podałeś paragrafy obecnie obowiązujące, ale nie paragrafy jakie obowiązują pojazdy z lat 80tych. Tutaj jest trochę inaczej...
Ja bym sobie dał rękę uciąć, że tam jest napisane "z dnia 8 grudnia 1983 r." no ale może ja czytać nie umiem, nie wiem...
Tutaj: http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/downlo...830035.pdf
W art. 4 pkt. 13 definicja podaje rower= motorower. I pewnie na tej zasadzie nikt od rometów nie wymagał TZ, licznika etc. Pozostaje tylko pytanie, skoro motorowery podlegały niemal tym samym zasadom co rowery, to czemu podlegały rejestracji? W takim wypadku należałoby postawić jeszcze jedno pytanie, czy Romety w ogóle posiadają świadectwo homologacji?
Co do samego sporu o TZ. Wymagana jest ona bodaj na mocy Konwencji Wiedeńskiej, czyli od 1968 r. wszystkie pojazdy uzyskujące homologację drogową po tym roku winny mieć TZ.
Być może ustawodawca nie pomyślał, że ktokolwiek będzie się jeszcze poruszał po drodze pojazdem wyprodukowanym przed 1968 r., a druga rzecz to możliwe, że ten sam ustawodawca nawet nie pomyślał, że do ruchu zostały dopuszczone pojazdy nie posiadające fabrycznej TZ. I dlatego nie określił roku od którego TZ jest wymagana, tylko postawił taki wymóg wobec wszystkich pojazdów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2019 21:32:23 przez Gomulsky.)
|
|
10-01-2019 21:27:38 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: "Prawo nie działa wstecz" , a ustawy o wyposażeniu motoroweru. - Gomulsky - 10-01-2019 21:27:38
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|