Charper składa charta czyli po trupach do celu
|
Autor |
Wiadomość |
charper
detyfusan

Liczba postów: 2,027
Imię: Wojtek
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu
Myślę, że to odpowiedni moment, by się upewnić czy z tym zapłonem jest naprawdę wszystko ok, czy może jednak są potrzebne jakieś zmiany, bo potem na innym silniku i na innym gaźniku znów zmarnuje ileś czasu na strojenie. Biore pod uwagę, że cewki wysokiego napięcia mogą niejako wpływac na prace silnika. Na razie mam do dyspozycji 3 cewki starego typu, przy czym cewkę od jawki wykluczyłem z uwagi na zauważalnie słabszą iskrę. Iskra była niebieska, zauważalnie cieńsza, ale bez przesady i występowała tylko w jednym miejscu miedzy elektrodami. Mam również dwie polskie cewki zelmot, wizualnie identyczne, ale maja nabity zupełnie inny numer katalogowy i właśnie poszukuję informacji o nich. Na obu iskra jest spora, fioletowo-niebieska i skacze po całej powierzchni elektrod.
Cewki przygotowane do testów, szczelina na świecy w normie, jutro przetestuję te cewki bo zapomniało mi się wyłączyć stacyjkę i przekaźniki nieco rozładowały akumulator, a bez niego nie odpalę. Przy okazji dolałem wody, ustawiłem na prostowniku właściwe natężenie i zostawiłem do ładowania, co pokazują następujące zdjęcia.
|
|
01-12-2017 21:23:21 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Charper składa charta czyli po trupach do celu - charper - 01-12-2017 21:23:21
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|