Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Problem z wałem 023.
|
Autor |
Wiadomość |
AliveC4T
Jawowiec

Liczba postów: 222
Imię: Piotr
Pojazd: Inny
|
RE: Problem z wałem 023.
(28-01-2017 15:35:49)bartek.komar napisał(a): [...] A gdyby nie klin to magneto by sie slizgalo nie krecilo.
Załóż magneto bez klina, poprawnie dokręć i sprawdź czy się będzie ślizgało zanim zaczniesz pisać bzdury. Kolejna osoba która nie ma pojęcia na temat zasady działania klina.
Po raz kolejny powtarzam że klin podczas pracy silnika nie przenosi żadnych sił. Klin służy tylko ustaleniu pozycji przy montażu, a wszystkie siły przenosi stożek na który nabijane jest magneto poprzez dokręcanie jego nakrętki. Jako prosty przykład podam zębatkę wału w silniku 223 albo sprzęgło w silnikach pocket bike. W obu przypadkach klin nie jest stosowany bo nie ma potrzeby ustalania konkretnych pozycji elementów współpracujących z wałem, całość sił przenosi wyżej wspomniany stożek.
Pozwolę sobie pominąć komentowanie nazywania krzywego wału dobrym. To że ktoś ma pewien autorytet bo zajmował się czymś całe życie nie znaczy że robił to dobrze przez całe życie...
|
|
28-01-2017 16:43:52 |
|
2 użytkowników postawiło piwo AliveC4T za ten post:2 użytkowników postawiło piwo AliveC4T za ten post.
plusminus (01-28-2017), Szatek (01-28-2017)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Problem z wałem 023. - AliveC4T - 28-01-2017 16:43:52
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|