Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
ZZR Huragan 69r - Renowacja
|
Autor |
Wiadomość |
romet3kolory
Uczeń

Liczba postów: 230
Imię: romet3kolory
Pojazd: Inny
|
RE: ZZR Huragan 69r - Renowacja
1.Jakiś drucikiem oczyść szczelinę między pierścieniem a rurą widelca - na ile to będzie możliwe - z brudu, żeby nie pchał się pod pierścień w czasie ściągania, następnie napuść tam WD-40 lub innego płynu penetrującego i zostaw to na noc, żeby płyn miał czas spenetrować przestrzeń między pierścieniem a rurą widelca, na wszelki wypadek możesz widelec ustawić pionowo i na drugi dzień sprawdzić czy płyn wniknął w szczelinę czy dalej widać go w tym miejscu. W takim wypadku jeszcze raz spróbuj oczyścić to miejsce drucikiem i znowu napuść płynem. Na drugi dzień przy pomocy jakiegoś śrubokręta z płaskim łbem z wyczuciem pobijaj od dołu raz z jednej raz z drugiej strony. To istotne , bo w ten sposób delikatnie rozruszasz-obluzujesz pierścień na rurze. Gdybyś uderzał tylko z jednej strony tylko mocniej zaklinujesz pierścień na rurze. Niestety nie jestem Ci w stanie powiedzieć jak mocno powinieneś uderzać, bo to każdorazowo kwestia indywidualnego przypadku. Przy odrobinie cierpliwości pierścień powinien zejść. W opisany sposób zdjąłem już dwa takie pierścienie , tylko o 15 lat młodsze od Twojego.
2.Ja swojego Metora malowałem sam, a miałem lekko pod górę , bo lakier był metalic, więc w sumie musiałem kłaść 3 warstwy : podkład , baza, bezbarwny , ale ty masz zwykły lakier jak do "snopowiązałki"  więc jeden etap masz z głowy. Jest z tym jednak trochę zabawy , bo musisz oczyścić ramę ze starego lakierunku, odrdzewić, przeszlifować i odtłuścić przed malowaniem wszystkie elementy .
W moim przypadku efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania i naprawdę mnie zaskoczył. Gdyby ktoś pokazał mi tak pomalowany rower to w życiu bym nie wpadł, że nie był malowany w lakierni.
Na Twoim miejscu zastanowiłbym się poważnie , czy nie malować samemu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2016 17:56:18 przez romet3kolory.)
|
|
17-06-2016 17:48:14 |
|
1 osoba postawiła piwo romet3kolory za ten post:1 osoba postawiła piwo romet3kolory za ten post.
kunex (06-17-2016)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: ZZR Huragan 69r - Renowacja - romet3kolory - 17-06-2016 17:48:14
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|