4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek
|
Autor |
Wiadomość |
Szatek
Fanatyk Rometa 50-T-1, 50-TS-1 i 50-T-3
Liczba postów: 742
Imię: Patryk
Pojazd: Inny
|
RE: 4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek
Cześć.
Po raz kolejny długo nic nie pisałem
Od ostatniego postu zrobiłem niewiele, bo byłem zajęty głównie tym motorowerem: http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=38400
Tutaj porównanie grubości i wysokości sztyc przedniego zawieszenia, z wczesnej i późniejszej wersji o której pisałem wcześniej:
Nie mam niestety pewności, czy to faktycznie oryginalna sztyca, czy może dospawana rurka (bo była na pewno spawana).
Zauważyłem też, że niektóre z moich elementów od 50-T-1 i 50-TS-1, pod oryginalną warstwą lakieru, mają jeszcze jedną warstwę - także oryginalną  Czy w Waszych Rometach też to zauważyliście?
Wygląda na to, że lakiernicy pośpieszyli się z malowaniem elementów na dany kolor i potem musieli je przemalowywać
Chociaż z drugiej strony to dobrze, tamta farba posłużyła jako dodatkowy podkład (o ile w ogóle go stosowano  ).
Kupiłem trochę literatury:
Takie części (plus jeszcze jakieś pierdoły o których zapomniałem):
I repliki gum przedniego zawieszenia lepszej jakości:
Mam też resztki takiego kranika paliwa z obejmą od 50-TS-1:
W jakich Rometach (oprócz 50-T-1 i 50-TS-1) jeszcze taki występował? Ma ktoś taki? Najlepiej nowy.
Mam też taki korek wlewu oleju w Romecie z Tułowic:
Ktoś wie od czego jest? Bo chyba nie od Rometa.
Znalazłem i kupiłem elementy do sprzęgła trzytarczowego (brakuje mi jedynie kosza):
W tym miejscu chciałbym też dodać, że razem ze sprzęgłem trzytarczowym, montowano koło przekładni stałej (widoczne na zdjęciu wyżej) z otworami pod wieloklin trybu zdawczego 019 (inne niż w s-38).
Przypadkowo natknąłem się też na notkę dotyczącą sprzęgieł w Dezametach (w tym 019) w Instrukcji Napraw Motorowerów Romet:
Ogólnie to podejrzewam, że przez jakiś czas zbyt wiele się nie będzie działo (jeśli chodzi o renowację) ze względu na chwilowy brak wystarczających funduszy aby zrobić coś konkretniejszego
Na koniec, prawie wszystkie motorowery razem w miejscu garażowania:
Pozdro.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2016 18:19:54 przez Szatek.)
|
|
03-01-2016 18:18:11 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: 4x Romet 50-T-1 1975-76 r. - Szatek - Szatek - 03-01-2016 18:18:11
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|