82' Motorynka 50-M-2 by R4fku
|
Autor |
Wiadomość |
Rafku
Drucidruci tu

Liczba postów: 1,821
Imię: Rafał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: 82' Motorynka 50-M-2 by R4fku
Czyta to ktoś?
Społowiłem sobie trzeci silnik, nie nastawiając się na to zbyt optymistycznie. Dałem nowe łożyska (na wał FAG, do skrzyni SNR). Z początku był problem, wałek zdawczy nie obracał się swobodnie, po 2 dniach walki winna okazała się choinka. Szybka podmiana tulejki załatwiła sprawę.
Do zapłonu zamontowałem nową cewkę zapłonową, przerywacz, kondensator, przewód w/n, fajkę:
Silnik oczywiście nowy tłok, pierścienie, simmeringi, tarcze sprzęgła, uszczelki
Tak to mniej więcej wyglądało po częściowym złożeniu:
I po wyczyszczeniu:
Podczas składania zastanawiałem się dlaczego były dwa rodzaje kół zębatych, z ciekawości zważyłem sobie to z dziurami i pełne, z dziurami waży 1,40 kg? (nie wiem xD)
Fotka pełnego nie wiem gdzie się zapodziała ale ważyło coś koło 1,52
Poszło oczywiście te z dziurami, teraz mam odchudzone koło, lepiej się na obroty wkręca, tuning
Prawie poskładany:
Do kompletnego silnika brakowało mi magneta, automatu zmiany biegów i kopki poratował mnie Mikołaj i Djproject (Łukasz?) z forum, dzięki
Pozostałych gratów zapomniałem zrobić foto
Poskładał ja to do końca, nie było iskry, zniechęcony po raz milionowy wpisałem w google 'romet nie ma iskry' czytając, że może być winna przerwa na platynkach (u mnie jej nie było w ogóle). Podniosłem tak po prostu, iskra się pojawiła, spoko.
Nie paliło to, to podlał ja do cylindra, szok, odpaliła i nawet obroty trzyma! No i hardcorowa jazda bez automatu zmiany biegów i sprzęgła hehe  Po całkowitym poskładaniu pali z ostatniego freza, najśmieszniejsze jest to, że zapłon ustawiony kompletnie na oko i na znakach, które się nawet nie pokrywają
Trzeba to dotrzeć, to zrobiłem sobie wczoraj wycieczkę po okolicy
W jeden dzień trzech kupców znalazłem i jeden się za skuter wymieniać chciał
Pony 50-M2 '82
Ogar 200 '88
50T1 '80
Komar 2351 '79
Mini ścigacz 50cc
Bemi Cross 110cc
Bashan ATV 150cc
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-03-2015 23:18:41 przez Rafku.)
|
|
29-03-2015 23:17:15 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: 82' Motorynka 50-M-2 by R4fku - Rafku - 29-03-2015 23:17:15
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|