Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Ogar 200] Problem ze spasowaniem skrzyni
|
Autor |
Wiadomość |
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,755
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Problem ze spasowaniem skrzyni
(28-06-2014 08:25:02)Stachu.G napisał(a): Wygląda na to jak by łożysko nie osiadło jak powinno i zrobiły się mega naprężenia, ale wtedy delikatne puknięcie w wałek od "czoła" i powinno być lepiej.
Gniazdo pod nie było dobre? nie wpadało same?
Łożyska podobijane do samych segerów. Łożysko wałka sprzęgłowego, które jest nowe, po prostu dało się wyjąć palcem. Wziąłem stare (ale dobre) łożysko ze starych karterów, osadziłem je i te trzyma się o wiele lepiej. Dodatkowo wybiłem też tulejki skrzyni i zamieniłem je z tymi ze starych karterów. Wciąż to samo... Gdy silnik ma z tyłu kilka dzięsiątych milimetra luzu to wszystko chodzi luźno. Im bardziej się schodzi, tym bardziej wszystko się blokuje. Teraz po dokręceniu, nawet wałek kosza sprzęgłowego się blokuje. Brak nam już pomysłów, to musi być wina karterów. Ale jakim cudem? Są od pary (ten sam numer nabity na dole silnika, w tym samym miejscu), a przed remontem były uszczelnione samą uszczelką. Ogólnie przy składaniu, kartery schodzą się lekko i bez jakichś znacznych oporów. Wiadomo, wał musi wejść w łożysko, ale poza tym, skrzynia schodzi się naprawdę gładko. I dopóki nie zacznę likwidować tego końcowego prześwitu (tych kilku dziesiątych mm) tymi śrubami wewnątrz karteru sprzęgła, to wszystko chodzi. Jutro będziemy jeszcze próbować dorobić grubszą uszczelkę, ale jeśli to zawiedzie to nie mam kompletnie pomysłu. Zostaje wymiana karterów.
PS: Jeszcze takie pytanie co do skrzyni biegów. Ten tryb z grzechotką ma być ciasno spasowany, czy grzechotka z tą sprężynką może wychodzić z niego lekko? Bo mam dwa tryby i jeden jest ciasno spasowany (nie da się palcem docisnąć tej "blaszki" do trybu), a drugi bez problemu rozkłada się na dwie części (jedna z małym trybem, sprężynką i blaszką, a druga z samym dużym trybem) i w tym tą "blaszkę" da się docisnąć ręką do trybu, po czym odbija ona z powrotem.
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
|
|
28-06-2014 22:31:28 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Problem ze spasowaniem skrzyni - Quake96 - 28-06-2014 22:31:28
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|