Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Jak ustawic zaplon?
|
Autor |
Wiadomość |
charper
detyfusan

Liczba postów: 2,027
Imię: Wojtek
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Jak ustawic zaplon?
więc tak:jak każdy szanujący się romeciarz, który ma zamiar dłużej zajmować się swoimi sprzętami powinieneś uzbroić się w przyrząd zegarowy do ustawiania zapłonu

oraz szczelinomierz o grubości 0,3 lub 0,4 mm
W pierwszej kolejności odkręcasz podnóżek kierowcy, luzujesz śruby kickstartera i dźwigni zmiany biegów po czym ściągasz te dźwignie ściągaczem i odkręcasz lewą pokrywe silnika. Wykręcasz świecę i w jej miejsce wkręcasz wymieniony wyżej przyrząd. Ruszasz magnetem zgodnie z kierunkiem pracy silnika aż wskazówka zacznie się kręcić, nagle się zatrzyma i zacznie się cofać. Oczywiście GMP tłoka jest wtedy kiedy wskazówka przestaje na moment się kręcić ale jeszcze nie zaczyna się cofać. Wtedy wkładamy szczelinomierz między platynki, luzujemy śrubę trzymającą podstawę platynek i zaciskamy je na szczelinomierzu po czym zakręcamy śrubę trzymającą podstawę platynek.
Druga część regulacji. luzujemy trzy śruby trzymające prądnicę. Ruszamy magnetem w stronę odwrotna do kierunku pracy silnika tak by przyrząd odmierzył nam 3 milimetry od górnego martwego punktu. Właściwie to ruszamy magnetem delikatnie w prawo i w lewo obserwując platynki. Mają zacząć się rozwierać w momencie kiedy urządzenie odmierza nam 3 milimetry od górnego martwego punktu. Jeśli tak nie jest obracamy iskrownikiem w odpowiednią stronę dotąd aż się uda. Po regulacji należy dokręcić sruby mocujące prądnicę i sprawdzić czy silnik pracuje ok. Nieźle się rozpisałem ale mam nadzieję że zrozumiesz. Szczerze powiem że łatwiej mi jest to zrobić niż opisać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-05-2014 18:23:59 przez charper.)
|
|
17-05-2014 18:22:05 |
|
1 osoba postawiła piwo charper za ten post:1 osoba postawiła piwo charper za ten post.
Damian4570 (05-17-2014)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Jak ustawic zaplon? - charper - 17-05-2014 18:22:05
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|