6-cio cyfrowy Vin, Jak czytać rocznik?
|
Autor |
Wiadomość |
Tomasso94
Przebiegły Administrator :D
Liczba postów: 4,040
Imię: Tomasz
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: 6-cio cyfrowy Vin, Jak czytać rocznik?
(27-02-2014 05:09:33)Boszu napisał(a): Mam problem, bo mam 6 cyfrowy numer Vin i nie wiem jak odczytać z niego rocznik...
W skrócie, dostałem ciąg umów, ubezpieczenie, przegląd bezterminowy (z 2008r), zieloną tablicę rejestracyjną i jeszcze parę papierków.
W każdym z nich w miejscu "Rocznik" pisze "nieokreślony" lub "nieznany". Pomyślałem o odczytaniu rocznika z numeru Vin. Ale jest 6-cio cyfrowy i nie wiem czy jest możliwość odczytania tego numeru.
Dodam, że nie posiadam na razie dowodu, bo znajomy o nim zapomniał...
Numer Vin to: 207673
Pojazd: Romet Komar
Na przeglądzie bezterminowym z 2008r. pisze że data pierwszej rejestracji to 1990r. Co wydaje mi się raczej niemożliwe, chyba że pojazd był wyrejestrowany przez dany okres czasu.
I pytanie, czy jest szansa odczytania lub doszukania się roku produkcji?? Chodź by przy przerejestrowaniu w urzędzie komunikacji??
Czekam oczywiście jeszcze na dowód, i liczę że będzie Tam podany rok produkcji...
A i jeszcze pytanie o ten przegląd. Bo od 2009r (jak dobrze pamiętam oczywiście) weszła ustawa w której przegląd bezterminowy był niemożliwy, a posiadacze pojazdów z takim przeglądem byli zobowiązani w ciągu 3 lat od wejścia ustawy zrobić przegląd. I czy będę miał problemy z tym przeglądem? Bo minęło już ok. 5 lat...
O roczniku się nic nie dowiesz, a przegląd zrobić musisz. Temat wyczerpany
- Volvo V70 II
- Honda Transalp 600V
- Romet Kadet 110 Automatic
- Romet Komar
- Romet Ogar 200
- Opel Astra G
*** ...i wtedy rzekł - Nie da się. ~ Tomasso94 ***
|
|
27-02-2014 18:35:31 |
|