Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft
|
Autor |
Wiadomość |
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,006
Imię: Przemo
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft
(20-01-2014 13:01:27)Romet drajwerV2 napisał(a): Oj tam oj tam bascom zły nie jest on jest dużo gorszy 
Jeśli juz ogarniesz ten układ formujący impulsy to podzielisz sie schematem?
Bo dostepu do oscyloskopu nie mam a na ślepo to będzie katorga jak coś nie będzie chciało działac tak jak powinno.
[quote="kokosek"]Co do tych mikroprocesorów mógłbyś coś konkretniej powiedzieć? o technice programowania? i w czym jest to pisane? oraz jak inicjujesz to dla procesora?
Piszę w C, w środowisku Eclipse. Skompilowany program wysyłam ze środowiska przez odpowiednio skonfigurowany AVRDude. Wszystko odbywa się na Linuksie, ponieważ jest to mój główny system, którego używam na codzień od dobrych kilku lat. Z tą inicjacją nie wiem za bardzo o co Ci chodzi ;] Natomiast, co do języka, jeżeli C++ nie sprawia Ci problemów, to nie widzę powodu, żeby z C miało tak być. Co innego jakbyś programował w Delphi/Pascalu, wtedy trudniej się przesiąść na C (wiem po sobie, bo od Pascala, potem Delphi zaczynałem).
jurek_j napisał(a):Mi prowadzący zaproponował dość prostą opcję - rezystor na wejściu sygnału z cewki WN, potem dioda prostownika, Zenerka do masy, a dalej tak samo kondensator. Tylko jak to będzie działać - nie mam pojęcia, dopiero będę próbował, chociaż boję się nieco, że z Atmegi uleci dusza... :/
Pomysł dobry, ale ja to widzę trochę inaczej. Sterowanie poprzez transoptor. Impulsy podajesz na transoptor, a on sam podaje impulsy na port procesora (w jaki sposób, to już zależy od konfiguracji). Dużo bezpieczniejsze moim zdaniem. Co do zliczania impulsów, to nie wiem czy już masz pomysł, ale jeśli nie, to z tego co wiem dobrze jest liczyć czas między impulsami (tutaj przydają się przerwania), a wynik później uśredniać, po czym przekazywać dalej na wyświetlacz.
citroen-XM.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2014 01:02:20 przez BigSoft.)
|
|
21-01-2014 00:58:49 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft - BigSoft - 21-01-2014 00:58:49
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|