Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft
|
Autor |
Wiadomość |
jurek_j
Technik

Liczba postów: 830
Imię: J
Pojazd: Romet Kadet
|
RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft
Fajniusi ten zestaw And-Tech, baaardzo.
Tak wypytywałem, bo akurat w tym semestrze bawimy się nieco mikrokontrolerami, a w zasadzie tylko bawimy się Arduino Uno.
Na zaliczenie projektu wymyśliłem sobie wykonanie właśnie obrotomierza, do 125p, ale na LCD, zawsze mnie wkurzały jakiekolwiek regulacje bez znajomości w miarę dokładnych obrotów, a że słuchu typowo muzycznego nie mam, to wszystkiego nie usłyszę.
Troszku zagłębiałem wiedzy w googlu odnośnie elektroniki do obrotka, wersje różne, najróżniejsze padały, z przekaźnikiem, z tranzystorem. Mi prowadzący zaproponował dość prostą opcję - rezystor na wejściu sygnału z cewki WN, potem dioda prostownika, Zenerka do masy, a dalej tak samo kondensator. Tylko jak to będzie działać - nie mam pojęcia, dopiero będę próbował, chociaż boję się nieco, że z Atmegi uleci dusza... :/
Wynalazłem projekt jednego Rosjanina, Venator to się nazywało - cyfrowa deska ze... wszystkim do samochodu, efekt oszałamiający.
A co do programowania - jak ktoś zna C++ to poradzi sobie z C, to samo, tylko trochę inne  .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2014 17:43:00 przez jurek_j.)
|
|
20-01-2014 17:41:13 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft - jurek_j - 20-01-2014 17:41:13
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|