Ja tam posiadam, czy dokładnie mój tato Canon PowerShot SX1 IS.
http://www.canon.pl/For_Home/Product_Fin...ot_SX1_IS/
Aparat posiada nagrywanie w HD, prostą obsługę oraz robi świetne zdjęcia. Spory zoom itd. Ogólnie polecam ten aparat... Bo dobry w takiej cenie.
Do tego robi zdjęcia w formacie RAV, czyli można potem się fajnie zdjęciami po bawić, nie to co w JPG. No i można dograć Ruskie oprogramowanie, które dodaje wiele więcej funkcji jak większy zoom cyfrowy (chodź i tak jest bardzo duży, kiedyś robiłem z kumplem fotki pewnym dwom laskom, które stały z 250-300m od nas. Normalnie nie dało się rozpoznać twarzy, ale po zrobieniu fotki, bez problemu rozpoznaliśmy kto to jest.)

Jedyną wadą tego aparatu jest to, że nie nadaje się do szybkiego nagrywania. Podczas szybkiego powiększania i pomniejszania podczas nagrywania w HD, aparat głupieje i wywala błędy. :/ I trzeba uruchomić go ponownie.
Drugi aparat w Domu to lustrzanka Sony brata... (nie mogę nigdy modelu zapamiętać)
W skrócie, fajna zabawka! Ale brak opcji nagrywania (chyba że po podpięciu do Laptopa/PC/Tabletu), duży rozmiar, mimo iż można ściągnąć obiektyw, czyli kolejna dodatkowa spora torba w bagażu, trudna obsługa... W skrócie, trzeba po siedzieć parę dobrych tygodni aby rozgryźć jak zrobić naprawdę dobre zdjęcie.
I szczerze, jak sam będę kupował aparat, to na pewno nie lustrzankę. Chodź, mnie bardziej interesuje Kamera, niż jeżeli Aparat.

Bo więcej nagrywam niż fotografuję.

A i dodam jeszcze że nie opłaca się kupować malutkich kompaktów bez żadnego lub z małym obiektywem. Bo mimo iż będzie on miał 20mpx. To aparat z sporym obiektywem i 6mpx zrobi dużo lepsze zdjęcie.

Będą ładniej odwzorowane kolory, ostrość oraz zdjęcie będzie wyglądać żywo. A z takiej 20mpx będzie wyglądać beznadziejnie, słaby balans bieli, ostrość kiepska, tyle że rozdzielczość ogromna. Ale, jak mówię ostrość będzie kiepska przez co będzie tyle samo widać co na 6mpx.

Albo i mniej...