Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft
|
Autor |
Wiadomość |
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,006
Imię: Przemo
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft
Gdyby kogoś to interesowało, to dodałem charakterystyki napięciowe przy danym obciążeniu mojej prądnicy. Prądnica jest tak zbudowana, że jej napięcie nie dąży do nadmiernie wysokich wartości jednocześnie jest bardzo wydajna prądowo. Tak jak już pewnie wspominałem. Przy obciążeniu stałym z akumulatora:
- żarówka H4 12V/55W
- pozycyjne tył 12V/5W
- podświetlenie licznika 12V/2W
co daje razem 62W + zasilanie zapłonu CDI z cewek, maks 10W, czyli niech będzie razem ok 70W - nigdy nie musiałem ładować akumulatora z powodu niedoładowania podczas jazdy. Wręcz przeciwnie, dwa razy rozładowałem sam akumulator przez własną głupotę (zostawiłem włączony zapłon i się rozładował przez przekaźniki itd po kilkunastu godzinach) i nie dość, że silnik odpalił bez problemu, to jeszcze miałem od razu światła, kierunki itd. Oczywiście regulator napięcia jest konieczny, bo inaczej elektrolit w akumulatorze bardzo szybko się zagotuje (jeździłem pewien czas bez regulatora i zarżnąłem sobie akumulator, dlatego padł po 10h o czym wspominałem wyżej).
citroen-XM.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-09-2018 20:39:10 przez BigSoft.)
|
|
23-09-2013 00:56:33 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Romet Chart, typ 210 Elektronik 12V/120W by BigSoft - BigSoft - 23-09-2013 00:56:33
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|