Jawa 350 Twin Sport 1987r
|
Autor |
Wiadomość |
Kuubaxx
Bandyta

Liczba postów: 79
Imię: Jakub
Pojazd: Inny
|
RE: Jawa 350 Twin Sport 1987r
Kolejnym etapem było dokończenie nadwozia:
3 dni później przyszedł mi drugi silnik który kupiłem przez przypadek . Cylindry nominały bez progów, wał w dobrym stanie czego nie mogę powiedzieć o karterach, wyszczerbione. Przy zębatce zdawczej nie było widocznie osłony i łańcuch przy dużej prędkości musiał się urwać lub coś w tym stylu i urwał jedno mocowanie półautomatu sprzęgła robiąc przy tym dziurę do "pomieszczenia" z alternatorem. Niestety nie był on idealny ale na próbę zawędrował do ramy:
Po wyregulowaniu zapłonu na próbnik motocykl o dziwo zagadał za pierwszym ale... jak to bywa przy pierwszym odpaleniu coś musiało być nie tak. Gaźnik - za duży poziom paliwa przez co przelewa.. No cóż jak już będę działał dalej wszystko zostanie wyregulowane od podstaw.
Zamówiłem narzędzia do rozbierania i składania silnika tak więc z dwóch silników zrobię sobie jeden porządny. Przy okazji powinny mi przyjść przednie gmole które zamówiłem w tamtym tygodniu -_-
Na tygodniu zaopatrzyłem się w sklepie w linki (prócz prędkościomierza oraz hamulca tylnego). Zrobiłem małe zakupy za 58zł (linki: obrotomierza, hamulca przedniego, sprzęgła, gazu) + 11 zł za gumę flanszy gaźnika.
Wrażenia z pierwszej jazdy na uszczerbionym silniku? Nie tak źle, gdyby nie fakt że półautomat niedomaga z w/w przyczyny przez co pewnie wypada trójka byłoby bardzo fajnie.
Żeby nie przedłużać plany na najbliższe dni:
-przerejestrowanie
-złożenie porządnego silnika
-doprowadzenie tylnego koła do normalnego wyglądu
-kupienie nowych łożysk i simmerów
-zamontowanie przednich gmoli (jak już przyjdą)
-zamontowanie obudowy tylnej zębatki
-kupno nowych klocków
Z rzeczy mniej lub bardziej potrzebnych:
-zrobienie projektu adaptera pod hamulec tarczowy
-wykonanie stelaży bocznych i bagażnika na wzór oryginalnych (mam jedynie prawy ułamany stelaż, więc na wzór tegoż stelaża zrobię dwa nowe z rurek które za pewne gdzieś sobie załatwię)
W planach również mam zakupienie elektronicznego zapłonu oraz tłumików.
|
|
05-09-2013 19:33:32 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Jawa 350 Twin Sport 1987r - Kuubaxx - 05-09-2013 19:33:32
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|