Romet Pony 50-M-2 '86/87 - ''Komarynka''
|
Autor |
Wiadomość |
romek
019 rzondzi

Liczba postów: 2,501
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
|
Romet Pony 50-M-2 '86/87 - ''Komarynka''
Jej historia sięga czasów PRL kiedy ojciec znajomego dostał motorynkę od rodziców na spółkę z bratem. Pojazd odziedziczył wspomniany znajomy, razem z nim jako dzieciaki ujeżdżaliśmy pitoryny - on na tej, ja miałem swoją 301... Jednak gdy dostał Simsona, to ta została postawiona w krzaki i miała iść na złom. Cudem się udało namówić go do sprzedaży jej za 160 zł. Jako że była ona mocno zruinowana i nie na chodzie, miała iść na części do mojej 301. Ale na początek wypadałoby ją odpalić... Ja sobie z tym nei dałem rady, jeden wujek też nie, drugi wujek się zaparł i wziął ją do siebie. Jednak jako że mu się nudziło w długie zimowe wieczory, wykonał całkowity remont - kapitalka silnika, nowy lakier...... Brak słow. Po prostu był to praktycznie nowy pojazd. Jednak jako że to pojazd niby ojca musiałem się pytać żeby ją zabrać na przejażdżkę, potem już brałem ją bez pytania i niestety eksploatacja dała się we znaki  Nie katowałem jej, ale po pewnym czasie odmówiła posłuszeństwa, załapała kilka zarysowań itp.... Jednak niedawno ją naprawiłem i teraz wymaga dopieszczenia - trzeba zrobić sprzęgło bo już ledwo-ledwno, linkę od niego, wstawić cewki świetlne (wyrzuciłem je, bo ebonitowe płytki przy nich się połamały - nie wiem czy to przeszkadza czy nie, ale już je wyjąłem i tak jest), wypieścić, itp. Ale tak jak w przypadku Komara, nie chce mi się i ojciec też już jest niechętny żebym robił coś przy niej  A poza tym nie mam kasy
Oto motorynka jeszcze w czasach ujeżdżania, ok. 2007 roku:
Tak wyglądała po przywiezieniu z remontu:
A jakoś tak około roku temu:
Notatka od Dawdzio, 23-01-2022 13:40:03
Zrobione
|
|
|
13-07-2013 13:16:11 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |