Romet Pony 50-M-2 1981
|
Autor |
Wiadomość |
heli126
Z Motorynką od 2002 roku

Liczba postów: 199
Imię: Łukasz
Pojazd: Romet Pony
|
Romet Pony 50-M-2 1981
Witajcie!
Chciałbym Wam zaprezentować moją Motorynkę pochodzącą z 1981 roku.
Posiadam ją od 2002 roku, a więc już kawał czasu. Od 2003 roku jest zarejestrowana na białej tablicy.
Motorynkę odkupiłem od kuzyna, który odłożył ją w kąt po tym jak uległą awarii za całe 50 zł. Niestety kuzyn nie posiadał do niej papierów. Tak stawiałem na niej pierwsze kroki w jeździe motorowerem.
Jednakże cały czas marzyłem, by mieć ją zarejestrowaną i zacząłem poszukiwać dokumentów.
Uruchomiłem kontakty i tak dotarłem do faceta, który mieszkał 5 km ode mnie i który jako ostatni miał ją zarejestrowaną.
Zadzwoniliśmy do niego i zapytaliśmy czy pamięta Motorynkę, którą kiedyś dawno posiadał. Był zdziwiony, że motorek nadal "żyje". Okazało się, że faktycznie on miał ją zarejestrowaną, gdyż dojeżdżał nią codzienne do pracy w Rybniku, gdzie kiedyś mieszkał, a po przeprowadzce w moje strony oddał Motorynkę w ręce jakichś młodzików.
Kilka dni później zadzwoniliśmy do tego gościa i... dowiedziałem się, że odnalazł stary dowód rejestracyjny! Byłem przeszczęśliwy! Numery z tegoż dowodu pasowały - zarówno na ramie i na silniku. Spisaliśmy umowę i zarejestrowaliśmy Motorynkę bez zbędnych kombinacji.
Obecnie po 11 latach jeżdżenia, Motorynka czeka na kapitalny remont.
Jak pewnie zauważycie, Motorynka jest w 90% ocynkowana i niestety Autorenolak zaczyna odchodzić płatami. W tym roku motorek dostanie świeży lakier już z podkładem, więc poprawimy swoje błędy.
Powoli kompletuję też części potrzebne do odbudowy, bo chcę zbliżyć się na 99% do oryginału.
Stan obecny na dzień 14.06.2013
A tu wyszczególnione wady, ale też i części, które udało mi się zdobyć
Będę się starał na bieżąco dokumentować postępy prac.
Pozdrawiam!
|
|
14-06-2013 19:09:05 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
Romet Pony 50-M-2 1981 - heli126 - 14-06-2013 19:09:05
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|