Ocena wątku:
- 1 głosów - 1 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Awaryjność Rometa a Simsona
|
Autor |
Wiadomość |
Patryk82
Jak sie chce sie, to sie da sie.
Liczba postów: 246
Imię: Patryk
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Awaryjność Rometa a Simsona
To moze ja się wypowiem 
Simson- naprawdę dobra maszyna, jeśli silnik dobrze poskładany i poskręcany to nie do zajechania praktycznie (nie mówię tu o kilku godzinnych katach w polu, bo tego na dłuzszą mete nawet wyczynówki nie wytrzymują). s51 vs sr50.. Jezeli jeździsz na dłuzsze trasy, to sr jest ok, nie wieje, nie chlapie, ale jak chcesz jeździć na krótsze odcinki, to irytujące są biegi, ponad to jakbyś miał problemy z silnikiem, to niestety baaardzo uciązliwe jest ciągłe zdejmowanie podestów do np. regulacji zapłonu, wygoda w miarę ok, jednak simson ma tendencję do nurkowania w zakrętach, przy dobrym hamulcu przednim. W sr dodatkowo małe kola dość uprzykszają jazdę po nierównych terenach, szybkie zakręty w prawo odpadają, bo regularnie przyciera się wydechem
Jak kupić coś do remontu, to najlepiej trochę wyeksploatowane, ale nie zakatowane, lepiej kupić pomalowanego sima z silnikiem do remontu, niz odwrotnie, bo wtedy kupujesz nowy wał, cyl (czy tam szlifa robisz), jakieś tarcze sprzęgła itp. i masz bajere, a tak to jeździsz nie wiadomo na czym 
Jeśli ktoś tutaj próbuje mówić, ze romet jest mniej awaryjny niz simson, to cięzko go nie wyśmiać (pomijam tutaj charta, który jednak jest sporo dalej niz reszta  ). Wiadomo, ze proste rzeczy są mniej awaryjne (prosty przykład stare samochody, a nowe pełne elektroniki), ale jeśli ktoś mówi, ze romet bezawaryjny i pisze, ze pękł mu wałek sprzęgła, bo jechał bez jego uzywania, to trochę to niespójne, simsonem kilka razy zdarzało mi się jeździć bez sprzęgła i nic się nie stało (raz wracałem 60km z bełchatowa i strzeliła mi linka, dojechałem bez problemu  ) Coś za coś, albo masz gołe, słabe światła, albo akumulator, stop i kierunkowskazy :]
Dragon to tam chyba pisał o jakimś chinolu ze sklepu, nie skomentuję.. Co do wypowiedzi maziak1970, powinieneś zauwazyć, ze sr50 z tyłu przy kole 12" ma zębatkę 31z, gdzie s51 przy 16" ma 34z, wszystko się kalkuluje, nie bój się, niemiec to przemyślał 
Do Twoich preferencji proponuję charta, sima na allegro wyrwać do 1500zł to jest i tak do remontu, co jest jakąś porazką, z du*y te ceny biorą, charta za 700-800zł kupisz, mały wkład i będziesz śmigał
Łan cyl, tu stroke
|
|
21-01-2013 20:04:33 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Awaryjność Rometa a Simsona - Patryk82 - 21-01-2013 20:04:33
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|