Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
|
Ogar 200 czy 205?
|
| Autor |
Wiadomość |
MacRoial
Uczeń

Liczba postów: 216
Imię: Ben
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Ogar 200 czy 205?
Jeżeli chodzi o awaryjność, to jako posiadacz Jawki z silnikiem takim samym jak w Ogarze 200 oraz Ogara 205 mogę stwierdzić, że awaryjność jest podobna. Bardzo lubię zapłony z Jawek — dostęp do platynek jest rewelacyjny, a same zapłony nigdy nie sprawiały mi problemów. Uważam natomiast, że zapłon w 205 jest gorszy: trudniej go ustawić, dostęp do platynek jest słabszy, a zdarzały się też zerwania klinów (choć wynikały one z mojego zaniedbania).
Jeżeli chodzi o gaźniki, to według moich doświadczeń gaźnik w 205 działa o wiele lepiej niż ten z Jawki. Awarie gaźnika w zasadzie mi się w 205 nie zdarzały, natomiast w Jawce były częstsze. Problematyczny był przede wszystkim zaworek w komorze pływakowej oraz regulacja gaźnika — nie trzymał wolnych obrotów. Dodatkowo Jawka ciężej odpala na zimnym silniku niż 205, przynajmniej u mnie. Skrzynia biegów w obu motorowerach jest według mnie nie do zajechania, pod warunkiem dobrej regulacji, co dotyczy obu silników. Na koniec zostawiłem osiągi. Oczywiście Ogar 205 wypada gorzej niż odblokowany Ogar 200. Do jazdy we dwójkę również przyjemniejsza jest Jawka. I teraz wszystko zależy od tego, jakie trasy chcesz jeździć i czy głównie sam, czy z kimś. Wokół komina fajniejsza jest moim zdaniem 205 — jest bardziej dynamiczna i, w moim odczuciu, przyjemniejsza, daje więcej frajdy. Na dłuższe trasy, gdzie można się bardziej rozpędzić, lepsza jest Jawka, a co za tym idzie również Ogar 200.
Mam też wrażenie, że jawowskie silniki mają tendencję do przegrzewania się przy spokojniejszej jeździe albo po prostu bardziej się grzeją, ale traktuję to raczej jako pewną teorię, której jeszcze nie potwierdziłem.
Sprzęty:
Romet Chart 210, Romet Ogar 205, Romet 2375, Romet 50 T-1, Romet Komar 2351, Romet Kadet 110 automatic, Romet Kadet 780, Jawa 555, Jawa 50 23p, Jawa 50 20p, Jawa 50 21p, Jawa Babetta 228 / 206 / 207 / 210, ZVL Babetta 215, Wierchowina 6, Riga Delta RMR 24, Ardie VF125
|
|
| Dzisiaj 01:10:06 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|