Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Liczba oktanowa a ustawienie zapłonu
Autor Wiadomość
romek Offline
019 rzondzi
*

Liczba postów: 2,506
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
RE: Liczba oktanowa a ustawienie zapłonu
Właśnie sobie uświadomiłem że silniki ,, okrągłe" miały stopień sprężania 6,5, natomiast ,,kwadratowe" 8. Czyli może dlatego one w miarę sobie radzą natomiast jajka są dość słabe. Choć teoretycznie to i tak za mało do LO95 to jednak zawsze coś. Mam jednego komara z jajkiem który jest taki nie za mocny i mam też kilka starych głowic. W tygodniu spróbuję jedna podrzucić do tokarza żeby mi ją lekko stoczył - 1mm chyba powinien być ok. Nie będzie to duży koszt a zawsze jakieś doświadczenie.

Widziałem że chyba komentowałes film 1000 piw i napraw gdzie Maciej musiał ( Wink ) ustawić SHL na 0,5mm
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2025 12:07:58 przez romek.)
09-02-2025 12:05:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
Bob_Harley Offline
Technik
*

Liczba postów: 505
Imię: Bob
Pojazd: Romet Ogar 200
No właśnie też widziałem film i sie zdziwiłem, czy to w ogóle możliwe żeby w takim motocyklu ustawic zapłon na 0,5mm i on wgl będzie miał siłe jechać, czy to chodzi o coś innego?
09-02-2025 13:47:27
łogór 200 Offline
Ostatni ch#j Polski
*

Liczba postów: 641
Imię: Tomek
Pojazd: Romet Ogar 200
Liczba oktanowa a ustawienie zapłonu
Cos w tym moze byc ze kwadraciak jest bardziej doprezony,to by tez sie potwierdzalo w przypadku jawki ktora ma ponad 9 stopien sprezania wiec teoretycznie na 95 smialo powinna sobie radzic

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

K:A ja jestem durnym osłem, Tak?
J:Tak
J:Ostatnim ch... Polski To ci mogę zapowiedzieć.

„Każdy człowiek musi w jakiś sposób żyć, nie jak to się mówi byle jak”
09-02-2025 14:38:10
tomangelo Offline
Uczeń
*

Liczba postów: 196
Imię: tomangelo
Jeszcze pytanie na ile wały i korby motorów "z jajem" są w stanie wytrzymać mocniejsze sprężanie. To chyba mimo wszystko dodatkowa siła ściskająca/skręcająca materiał.
09-02-2025 15:17:50
Maka_91 Offline
Majsterkowicz Amator
*

Liczba postów: 450
Imię: Mateusz
Pojazd: Romet 50-T-1
(09-02-2025 15:17:50)tomangelo napisał(a):  Jeszcze pytanie na ile wały i korby motorów "z jajem" są w stanie wytrzymać mocniejsze sprężanie. To chyba mimo wszystko dodatkowa siła ściskająca/skręcająca materiał.

Przecież te wały nie za bardzo się różniły. Ja doprężałem swój silnik 019 na stopień sprężania 10:1. Chodzi dobrze. Na ile to skróci żywotność silnika nie wiem ale ja to traktuje jako zabawę, hobby i zbieranie doświadczeń.
Generalnie myślę, że można śmiało podnieść stopień sprężania i nic się nie stanie. Oczywiście każdy tuning musi być poprzedzony doprowadzeniem silnika do dobrego stanu, inaczej to nie ma sensu.
Na pewno większy stopień sprężania zwiększa obciążenie i siły działające na układ korbowo tłokowy.

(13-01-2025 22:11:27)Norweski Zomowiec napisał(a):  
(13-01-2025 11:47:44)romek napisał(a):  https://www.chlopcyrometowcy.pl/showthre...210&page=2

Tylko pytanie czy to liczyć od 70 czy 78 oktanów

Załóżmy że od 78, i że na każde 5 oktanów przyspieszany o 3 stopnie to już jest od 4,4 do 5,4mm

ale licząc od 70 to juz 5,6-6,8mm

Ja wątpię żeby Komar w ogóle odpalił przy takim ustawieniu a jak odpali to nie wejdzie na obroty i będzie sadził w gaznik
z jakiego równania obliczyłeś, że to będzie teoretycznie ustawienie zapłonu od 4,4mm do 5,4mm?

Kiedyś też chciałem znaleźć równanie ale nie znalazłem. Więc postanowiłem sobie to rozrysować i pomyśleć. Udało mi się i mam zrobione w Excelu równanie z którego można obliczyć jakie jest położenie tłoka względem GMP w zależności od kąta. Nie jest to takie proste i oczywiste jakby mogło się wydawać. Nie jest to tak, że jeden stopień to tyle i tyle mm. To zależy gdzie jest tłok i w każdym miejscu to jest inaczej.
Generalnie w równaniu trzeba uwzględnić sporo parametrów m. in. długość korbowodu.
Ale zrobić się da, z tym że trzeba ogarniać w miarę dobrze funkcje trygonometryczne - sinusy, cosinusy itp.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2025 16:00:17 przez Maka_91.)
09-02-2025 15:43:50
romek Offline
019 rzondzi
*

Wały są w zasadzie takie same. Różnica jest wpust na klin. Wątpię żeby były jakieś różnice materiałowe.
09-02-2025 17:23:27
Dinozaur Offline
Nowy
*

Liczba postów: 94
Imię: Jarek
Pojazd: Inny
Czesc, trzeba porownac np. przekroj poprzeczny korbowodu Jawki, Simsona S 51 i Komara czy Rometa, czy sa roznice w grubosci korbowodow ?
Bo ze Jawka i Simson byly fabrycznie sprezone ponad 9 : 1 [ nawet ok. 9,5 : 1 ], to wiadomo i byly fabrycznie wowczas zbudowane na benzyny ponad 90 Okt., wtedy to byla na ogol 'Etylina 94 Okt.' i bardzo dobrze na niej te silniki pracowaly.
Rys, Zak, Komar, itp. mialy stopnie sprezania 6,5 : 1 i byly zbudowane duzo wczesniej / na benzyny od 72 - do 75 Oktan i na nich mialy w miare 'duze moce' - bo Rys i Zak nawet 1,65 / 1,7 - do 1,8 KM osiagaly.
Komara juz specjalnie 'zdlawili', zeby mial max 1,4 / 1,5 KM, ale 'na Zachod' produkowali wersje 'wzmocniona' do ok. 2 / 2,1 KM, jak slyszalem..?
Jest tak : lata temu sprezylem oryginalny silnik NSU 351 'OT' 1936, ktory mial fabrycznie stopien sprezania 6,2 - 6,5 : 1 i byl na benzyne 75 Okt. 'spirytusowa' przed wojna.
Dobralem cylinder od Junaka M 10, tlok od 'Fiata 125p - plaski' i silnik sprezylem o ok. 85 - 90%, bo mial 10,5 - 11 : 1 tak, ze na benzynie 94 Okt. juz lekko 'stukal', ale tylko na biegu bezposrednim, w 2 osoby z bagazami i przy przyspieszaniu od 'wolnych' obrotow / spalal stukowo przez 1,5 - 2 sekundy zaledwie, a jak obroty troche wzrosly - przyspieszal prawie 'rakietowo' juz bez 'stuku'...
Teoretycznie 'nic sie nie stalo' w silniku przez 3,5 - 4 lata jazdy codziennie / naliczylem ok. 75 - 80 tys. km przebiegu, oprocz 'padaczki' lozysk w bloku silnika, podpierajacych wal korbowy - wyoralo je na ok. 2 mm, az tlok zaczal stukac w glowice...
Rozebralem silnik, myslalem - ze to korbowod 'zdechl', a tu nic - tylko te lozyska w bloku wyoralo, wiec wymienilem, zlozylem silnik i zlozylem nastepny motocykl, 'niestety - juz 600cc' i juz nie jezdzilem na tym 351 wiecej...
Tak wiec - wal korbowy wytrzymal sprezenie prawie 2-krotnie wieksze niz fabryczne / przez ok. 75 tys. km, korbowod wytrzymal, itp., ale nie daly rady lozyska w bloku silnika - rolkowe...
Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2025 19:20:29 przez Dinozaur.)
09-02-2025 19:10:04
romek Offline
019 rzondzi
*

Ale ja bym tylko chciał podnieść stopień sprężania do około 8 żeby zrównać z Rometem Wink stopień sprężania 8 to wg tabeli która tu wstawiałes to LO 85-90 więc już ,,prawie" , co nie zmienia faktu że fabryka zalecała 78 również do tych silników. Inna sprawa że zawsze jest jakaś tolerancja, moje Grande Punto ma stopien 11,1 oczywiście wlewa się LO95 a nie LO100 Smile

Wcześniej sugerowałem się cytatem z książki - błędnym - że 017 ma również stopień 6,5. Ta sama książka w opisach technicznych podaje dla kwadraciaka 8. Być może z tego wynika różnica mocy 0,3KM. Z pewnością wał wytrzyma bo są takie same.

Lecz obawiam się że po zdjęciu 1mm głowica będzie już płaska i będzie uderzać tłok. Słynny poradnik ,,4KM z Komara" mówi o planowaniu cylindra.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2025 19:26:18 przez romek.)
09-02-2025 19:19:54
Maka_91 Offline
Majsterkowicz Amator
*

Korbowód wytrzyma o to nie ma się co bać. To jest przekrój dwuteowy, musi wytrzymać. No chyba że jakaś wada materiału czy coś. Ale to już zawsze może się zdarzyć. Ważne tutaj jest aby oba sworznie były idealnie równolegle do siebie, wtedy tłok pracuje idealnie i nie ma prswchylow bocznych. Jak sworznie nie są równolegle wtedy powstaje duża siła wyginając korbę, wtedy i owszem może być awaria ale przy prawidłowym ustawieniu korba śmiało ma zapas.
Zależy o ile chcemy podnieść stopień sprężania. Jak ktoś chce 14:1 np to już może być ciężko. Ale te 9-10 to bez problemu.
09-02-2025 19:27:25
romek Offline
019 rzondzi
*

Edit: źle doczytałem, tamten poradnik każe stoczyć zarówno cylinder jak i głowice. Spróbuję zdjąć z milimetr z głowicy koszt żaden a zawsze coś ciekawego.
09-02-2025 19:31:53
Dinozaur Offline
Nowy
*

Liczba postów: 94
Imię: Jarek
Dlatego zawsze najlepiej regulowac wyprzedzenie zaplonu doswiadczalnie : wyprzedzic troche / 0,5 - 1mm i wyprobowac silnik na osiagi, pozniej znowu 'troche' wyprzedzic i znowu wyprobowac, az do skutku - czyli najlepszej mocy, niskiego spalania, nie przegrzewania sie silnika i nie 'wierzgania' kopniaka, zeby dawalo sie normalnie odpalac...
Te 1,5 - 2 stopnie sprezania wiecej, to raczej jest przyslowiowy 'pryszcz' dla korbowodu i silnika, bo o Komarze pisali juz w latach 60/70-tych w 'Mlodym Techniku', ze ma rezerwy mocy konstrukcyjne na poziomie 4,5 - 5 KM.
A te tabele - tez moga byc roznie dopasowywane do silnikow, w zaleznosci od ich systemu chlodzenia : powietrzem czy ciecza, bo zawsze silniki 'powietrzaki' bez wentylatora - sa bardziej przegrzane i moga wymagac 'kilku / 2 - 3 Oktanow' wiecej, zeby nie 'stukaly' przy duzym obciazeniu i w czasie upalow 30 / 35 stopni.
W Komarze zdaje sie - ze stoczenie glowicy ok. 2mm / spreza silnik do ok. 9 : 1.
Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-02-2025 19:38:21 przez Dinozaur.)
09-02-2025 19:34:27
Maka_91 Offline
Majsterkowicz Amator
*

Jak chcesz tylko podnieść stopień sprężania to po co cylinder toczyć?
Tylko głowice, ja bym tak przynajmniej postąpił. Możesz nawet sobie policzyć o ile dokładnie musisz stoczyć głowice aby osiągnąć dany stopień sprężania. Musisz tylko wiedzieć jaka masz objętość komory spalania. Wlewasz olej i masz objętość.
Generalnie najlepiej to by było przerobić komorę spalania na taką pod płaskie denko tłoka. Taką jak jest w simsonie np. Do tego ustawić squitsh jak trzeba, wtedy by był duży efekt.
09-02-2025 19:36:09
romek Offline
019 rzondzi
*

Nie chcę toczyć cylindra. Tam chodziło w ogóle o co innego, o podniesienie okien (stoczenie od góry i podkładka pod spód tej samej grubości). Mniejsza Smile
09-02-2025 19:49:38
Maka_91 Offline
Majsterkowicz Amator
*

Tak wiem o co chodziło.
09-02-2025 20:15:44
Norweski Zomowiec Online
Mechanik
*

Liczba postów: 1,849
(09-02-2025 19:19:54)romek napisał(a):  Wcześniej sugerowałem się cytatem z książki - błędnym - że 017 ma również stopień 6,5. Ta sama książka w opisach technicznych podaje dla kwadraciaka 8. Być może z tego wynika różnica mocy 0,3KM. Z pewnością wał wytrzyma bo są takie same.
Kanały w cylindrze 017 są w całkiem innym położeniu oraz inną mają średnicę (dolotowy, płuczące i wydechowy), niż w s38. W standardowym s38 tłok nawet nie odsłania całych kanałów płuczących i wydaje się, że silniki ,,okrągłe" są słabsze od "kwadraciaków" - a nie są, bo są zdławione.

jeden przerobiony cylinder s38 dałem do szlifu i sprawdzę efekt
10-02-2025 19:07:37
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Hasło

Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Ostatnie wątki
Ogar 200
Ostatni post: grz3513k
Dzisiaj 19:18:01
» Odpowiedzi: 3
» Wyświetleń: 100
Ogar 205 1987
Ostatni post: Bob_Harley