Romet Chart Artur_z1112
|
Autor |
Wiadomość |
artur_z1112
Nowy
Liczba postów: 43
Imię: Artur
Pojazd: Romet Chart
|
Romet Chart Artur_z1112
Witam. Po przywitaniu w odpowiednim dziale i wielkiej pomocy tego forum (kopalnia wiedzy) przy odbudowie mojego Charta pora się nim pochwalić.
Więc Charta kupiłem pod koniec Sierpnia dość przypadkowo. Było to moje marzenie z dzieciństwa gdy dojeżdżałem motoryny i ogary, inni chcieli Simsona a ja Charta.
Motorower był zniszczony ale kompletny z zatartym silnikiem, ale jak się okazało to seger ze sworznia wyleciał i wpadł do wału korbowego.
Ale po koleji. Fotek jak go przywiozłem nie mam, ale mam zaraz po rozebraniu:
Uznałem, że rama jest w na tyle dobrym stanie, że nie muszę jej lakierować. Niestety reszta poszła w oryginalne barwy. Najpierw usunąłem stary lakier Remowerem który w 90% zastępuje piaskowanie a potem bak i boczki zostały pomalowane i dostały nowe naklejki, które przez przypadek odwrotnie nakleiłem...
Co do Silnika to dostał komplet nowych łożysk, uszczelniaczy i uszczelek, tłok i cylinder almota 60cm. Nowe zębatki, łancuch amortyzatory.
NNajwięcej czasu zajęło mi ogarnięcie elektryki ale już prawie wszystko działa. Mam jeszcze problem z tylnym światłem bo bez aku nie działa a na włączonym silniku nawet jak światła są wylączone to tył działa i pali żarówkę od razu, ale i to ogarnę. Zkupiłem też używaną orygialną manetkę gazu bo była kombinowana i używane koła w bdb stanie bo te moje były skorodowane i krzywe. Oto kilka fotek jak Charcina wygląda teraz:
Jeszcze sporo pracy przede mną ale przyjemność z jazdy tym wynalazkiem jest ogromna... Chart wczoraj został przerejestrowany i przeszedł przegląd, więc można legalnie jeżdzić. NA dole fotki w pełnych rozmiarach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-09-2016 08:20:20 przez artur_z1112.)
|
|
13-09-2016 08:14:37 |
|
|
artur_z1112
Nowy
Liczba postów: 43
Imię: Artur
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Romet Chart Artur_z1112