| 

| 

Romet Pony 50M3

| 

| Autor | 
			Wiadomość | 

herbi 

Nowy 

Liczba postów: 13 
Imię: Herbert 
Pojazd: Romet Pony 

| 

Romet Pony 50M3 

Witam. 
Jak napisałem w dziale powitań, stałem sie właścicielem motorynki Romet Pony 50M3 
oczywiście z silnikiem 025. 
Na początku nic nie wiedziałem o tej motorynce i tym silniku,myslałem,ze to jakis wiejski tuning,ale potem poczytałem i dowiedziałem sie,że Dezamet wypuscił takie cos,Moze robili sprzatanie magazynów i chcieli zagospodarować stare części   
Wiecie moze jaka była koncepcja stworzenia takiego silnika? 
W załaczniku pare zdjęć.Chciałem ja zostwic z oryginalnym lakierem,ale jest dosyc sfatygowana i podrapana,zostanie jednak w takim oryginalnym kolorze. 
mam tylko jeden problem na który nie znalazłem odpowiedzi,chodzi o przednia lampe. 
Nigdzie nie znalazłem zdjecia M3 z taka lampa ta jest chyba od Ogara ( zapoznaje sie dopiero z produktami Rometu) 
ma z tyłu lamy konektory do podłaczenia kabli i własnie ta instalacja wyglada na oryginalna fabryczna ,nie widac modyfikacji by ktos zmieniał lampe. 
Wiecie moze,ćzy było to mozliwe,by wyszły modele z takimi lampami? 
PS, nie moge dodac zdjecia ,bo plik za duży.Postaram sie go zmniejszyc

|  

| 

| 11-02-2015 00:02:03 | 

| 

| 

herbi 

Nowy 

Liczba postów: 13 
Imię: Herbert 
Pojazd: Romet Pony 

| 

| 

| 11-02-2015 00:46:10 | 

| 

| 

amin 

Banned 

Liczba postów: 373 
Imię: Mondry 
Pojazd: Inny 

| 

RE: Romet Pony 50M3 

(11-02-2015 09:58:06)herbi napisał(a):  Rozważałem zostawienie oryginalnego lakieru,na zdjęciach tego nie widać,ale jest dużo uszkodzeń i zadrapań.Bak ma kilka wgnieceń. 
Tłumik w dobrym stanie,zostanie wyczyszczony i pomalowany,natomist kolanko jest pozaginane i zostanie wymienione. 
Wracając jeszcze do lampy i instalacji.Instalacja naprawdę wyglada na fabryczna,profesjonalnie pozaciskane konektory i jedna bardzo dziwna sprawa. 
Jak przyjrzycie sie dokładnie ostatniemu zdjęciu widać na nim ,ze do silnika dochodzi różowy kabel od wyłączania zapłonu i na tle przedniego błotnika drugi konektor z zaciśniętymi dwoma kablami,żótym i niebieskim.Zółty biegnie bezposrednio do tylnej lampt niebieski do konektorów przedniej lampy. Nie ma wogóle przełacznika świateł na kierownicy.Niebieski kabel w lampie bezpośrednio jest podłączony pod żarówkę krótkich świateł z pominięciem tego wlącznika świateł w lampie. 
Po co ktoś zadawałby sobie tyle trudu żeby tak zmodyfikować instaqlację ? 
Może to był taki kryzysowy mode,nie mieli oryginalnych lamp,więc załozyli to co było pod ręką. 
Ha, powodzenia ci życzę w znalezieniu kolanka do tłumika. Boże, co ty tak męcisz? Ktoś po prostu założył inną lampę i tyle, a ty wymyślasz, bo to może kryzys mieli, a bo to kabelki oryginalne, pozaciskane profesjonalne... Bo wpadniesz w samo zachwyt. Też mam 025 i M3, służy mi do treningów jazdy na jednym kole   
edit;
  (11-02-2015 13:29:50)herbi napisał(a):  Ok,sprawa reflektora wymaga wyjaśnienia,narazie zajmę się silnikiem. Ma wytarty karter od łańcucha jak większość motorynek.Muszę rozebrac silnik i oddac karter do spawania.Cylinder dostanie szlif i nowy tłok made in PRL,są jeszcze stare zapasy.Nowe tłoki podobno puchną. 
Mam natomiast pytanie odnośnie felg. 
Chciałbym je wyczyścić a nie malować.Szkiełkowanie odpada,bo pozostawia jednak troche szorstką powierzchnie,anodowanie również ,bo koła nie sa z czystego aluminium ale ze stopu,to przy anodowaniu mogło by spowodowac powstanie plam i przebarwien na powierzchni. Srodkami czyszczącymi wyczyściłem troche felgi ale pozostały plamy i przebarwienia . 
Czytałem o czysczeniu octem albo kretem w granulkach,boje sie jednak czy nie powstana jakies inne niespodzianki. 
Moze Wy macie jakies sposoby.Alufelgi z auta szkiełkuje sie a nastepnie lakieruje.Te z motorynki nie były lakierowane ,chciałbym zeby takie pozostały. 
Wata stalowa i czyścisz .

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-2015 13:31:24 przez amin.)

|  

| 

| 11-02-2015 13:29:59 | 

| 

| 

Użytkownicy przeglądający ten wątek:     1 gości

| 

|