Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Chart] Akumulator zagadka ? I jego pojazd
|
Autor |
Wiadomość |
Bartek
Emerytowany Moderatroll
Liczba postów: 2,930
Imię: Bartek
Pojazd: Romet Ogar 200
|
|
26-07-2014 17:01:38 |
|
|
stqc
Moderator
Liczba postów: 3,745
Imię: Maciek
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Akumulator zagadka ? I jego pojazd
(26-07-2014 16:38:20)deavid148 napisał(a): Witam . mam pytanie odnośnie aku . Dostałem aku 6v 4.5ah prąd trzyma na granicy 4v pomimo braku kwasu (po styknieciu - i+ nie iskrzy , dobry czy do wyjeb... . ) . Po nalaniu kwasu BD trybil ? 2 pytanie iskra jest paliwo jest kompresja tez i chart nie odpala klin i zaplon w porządku nawet nie pyrknie . (Wykluczam cewki i modul , moduł robiony na podstawie poradnika Bigsofta ).
Prąd trzyma na granicy 4v Na przyszłość prąd to AMPERY, a to on trzyma napięcie Zalej kwasem, zobacz co sie będziesz dziać, ale jeżeli do Charta to dawaj tam MIN 10Ah, 4,5 to za mały
Jakie dałeś elementy do budowy modułu ? Robione na pająka, czy na PCB płytce, nóżki na tyrystorze nie pomylone, często zdarza się że Catodę z Bramką się pomyli i tyrystor do wywalenia
xyz
|
|
26-07-2014 19:14:05 |
|
|
BigSoft
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 1,004
Imię: Przemo
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Akumulator zagadka ? I jego pojazd
(26-07-2014 16:38:20)deavid148 napisał(a): Dostałem aku 6v 4.5ah prąd trzyma na granicy 4v pomimo braku kwasu (po styknieciu - i+ nie iskrzy , dobry czy do wyjeb... . ) . Po nalaniu kwasu BD trybil ?
Akumulator jest nowy, czy używany? Jeżeli używany i napięcie spadło do 4V, a ponadto jest suchy w środku, to prawdopodobnie nastąpiło zasiarczenie płyt i nawet po wlaniu elektrolitu może się okazać, że akumulator nie nadaje się do użytku.
Sprawdź rezystancję cewki zasilającej i impulsatora. Poprawne wartości masz podane w dziale ROMET FAQ.
Jeżeli jest iskra, to moduł powinien teoretycznie działać, ale nie ma pewności, czy czasem nie zanika ona po wkręceniu świecy do głowicy.
PS. Nie wiem co zasilasz tym akumulatorem, ale tak czy siak pojemność 4,5Ah przy napięciu znamionowym 6V, to bardzo mało.
citroen-XM.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2014 19:49:22 przez BigSoft.)
|
|
26-07-2014 19:48:37 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|