Simson s50 czy s51?
|
Autor |
Wiadomość |
krzysiu1505
Technik
Liczba postów: 952
Imię: .
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Simson s50 czy s51?
(19-01-2014 23:52:02)Marwerick napisał(a): (19-01-2014 23:32:18)krzysiu1505 napisał(a): (19-01-2014 23:23:22)bartoszek5k napisał(a): W świetle prawa to odblokowany ogar 200 też jest lekkim motocyklem
Mi chodziło nie o prawo, tylko o poziom technologiczny. Wszystkie motorowery rometowskie poza chartem są bardziej rowerami z silnikiem. Simson zaś konstrukcyjnie jest już normalnym motocyklem, tyle że prawnie kwalifikującym się do miana motoroweru. A Ogar 200 jest motorowerem dobrym, choć simsonowi do pięt nie dorasta. Za 700zł spokojnie można dostać ideała i jeszcze kasy zostanie, jednak wymaga w eksploatacji dużo więcej troski niż bardziej bezobsługowy simson/
ogar 200 nie dorasta do pięt simsonowi? to dziwne bo ja jakoś moim dawałem rade i ja nie uważam że ogar 200 jest rowerem z silnikiem i simson jest bezobsługowy chyba sobie jaja robisz albo ktoś cię na towarze oszukuje jakoś ja moim ogarem jeżdzę beż żadnych trosk a go nie oszczędzam i daje rade
(19-01-2014 23:38:35)Wojtek3362 napisał(a): Krzysiu, nie pierdo* tyle jak kurw* sam nie wiesz. Ogar jest takim samym "lekkim motocyklem" jak i simson. Nie rozróżniasz nawet motoroweru od motocykla, i przestań tak wychwalać te simsony skoro swoim po podwórku tylko jeździsz bo nie są to takie idealne pojazdy jak ty sądzisz...
no dobre podsumowanie wojtek aż postawiłem piwo
I znów kontekst mojej wypowiedzi nie został zrozumiany. Ogar technologicznie jest dużo bardziej archaiczny niż simson, ma więcej rowerowych uproszczeń(choćby napinacze łańcucha) i z tym się każdy musi zgodzić. Nie chodziło mi o osiągi(którymi Ogar 200 tak strasznie nie odbiega, dobry jedzie tyle samo co simson, przyśpieszając nieco wolniej). A jeśli chodzi o tą bezobsługowość, to nie chodziło o to, że simson jest bezobsługowy. Chodziło o to, że jest bardziej bezobsługowy od Ogara. I po trzecie, nie chodziło mi o to, że Ogar to rower z silnikiem. Chodziło mi o to, że jest mu bliżej do roweru z silnikiem niż simsonowi, któremu to simsonowi bliżej jest do dojrzałego motocykla. I wszystkie moje przemyślenia są oparte na eksploatacji obydwóch tych pojazdów(nie tylko po podwórku, jak chciał zasugerować kolega dwa posty wcześniej.
|
|
20-01-2014 17:07:18 |
|
|
Amanssy
Praktykant
Liczba postów: 379
Imię: Wojtek
Pojazd: Romet Chart
|
quote='DominiX' pid='281319' dateline='1390228500']
A krzysiu prawdę mówi żaden romet (no może chart) nie jest lepszy od simka (wadliwość, moc, v max)
[/quote]
Gówno prawda Widziałem nie raz takie O200,że simsonowcy się ze wstydu chowali bo jak to ich NOWOCZESNY NAJLEPSZY motorower może zostać pokonany (przez czeski złom) A jeśli nie jeździłeś 0200 to się nie odzywaj bo łatwo jest się zdziwić
Palić 2 razy więcej?2.5 l -3l ? (Wiem Taśmie pali 15 na 5 minut wolnych Ogar małym kosztem i kilkoma przeróbkami może być równie dobrym jak nie lepszym motorowerem
Simsony wcale takie idealne nie są (coś o tym wiem w przeciwieństwie do połowy osób w tym temacie co Simsony i inne motorki tylko na zdjęciu widzieli )
Tyle.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2014 18:06:44 przez Amanssy.)
|
|
20-01-2014 18:05:50 |
|
1 osoba postawiła piwo Amanssy za ten post:1 osoba postawiła piwo Amanssy za ten post.
krzysiu1505 (01-20-2014)
|
krzysiu1505
Technik
Liczba postów: 952
Imię: .
Pojazd: Romet Ogar 200
|
(20-01-2014 18:05:50)Amanssy napisał(a): quote='DominiX' pid='281319' dateline='1390228500']
A krzysiu prawdę mówi żaden romet (no może chart) nie jest lepszy od simka (wadliwość, moc, v max)
Gówno prawda Widziałem nie raz takie O200,że simsonowcy się ze wstydu chowali bo jak to ich NOWOCZESNY NAJLEPSZY motorower może zostać pokonany (przez czeski złom) A jeśli nie jeździłeś 0200 to się nie odzywaj bo łatwo jest się zdziwić
Palić 2 razy więcej?2.5 l -3l ? (Wiem Taśmie pali 15 na 5 minut wolnych Ogar małym kosztem i kilkoma przeróbkami może być równie dobrym jak nie lepszym motorowerem
Simsony wcale takie idealne nie są (coś o tym wiem w przeciwieństwie do połowy osób w tym temacie co Simsony i inne motorki tylko na zdjęciu widzieli )
Tyle.
[/quote]
W tym akurat trochę prawdy jest. Dobry Ogar weźmie kiepsko Simsona, z dobrym będzie jechał równo. Spalanie w 223 dwa razy większe jest, jak się jeździ na rozwalonym gaźniku. Normalnie Simson pali 2,5l(przy bardzo spokojnej jeździe można zejść trochę niżej, po przekroczeniu zaś 60km/h spalanie sporo rośnie) a Ogar 3l(przy normalnej jeździe, z prędkościami między 50 a 60 km/h, przy katowaniu i pełnych obrotach duuuuuużo więcej). Głównym problemem w Ogarze jest prądnica dużo słabsza i cięższa do przerobienia od simsonowskiej(której przerabiać nie trzeba bo starcza), co utrudnia dalej posunięte ingerencje w elektrykę. A na koniec: Prawda, simson nie jest idealny. Ogar też nie jest, tak samo jak żaden inny pojazd. A poza tym, porównywanie simsona S51 i Ogara nie ma sensu. Ogara można porównywać np. z Simsonami Sr3-2, Sr4-3 i Sr4-4, które mają podobny poziom techniczny.
|
|
20-01-2014 18:42:37 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|