Jesteś nowy na forum? - Zachęcamy do przywitania się w dziale "Powitalnia" Smile

Zapraszamy na nasz oficjalny profil - facebook.com/ChlopcyRometowcy

Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 głosów - 0 średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przegrzewanie się silnika - Dezamet 027
Autor Wiadomość
miszel Offline
Nowy
*

Liczba postów: 87
Imię: Michał
Pojazd: Romet Chart
Przydarzyło mi się coś kompletnie niezrozumiałego, mam silnik Charta po remoncie w specyfikacji względnie fabrycznej (stopień sprężania 8,5; gaźnik Dellorto SHA na dyszy chyba 60), jest jeszcze na dotarciu ale do tej pory chodził bez najmniejszego problemu. Od ostatnich kilku jazd sam z siebie zaczął się jednak strasznie przegrzewać - wychodzi jakieś 10-15 minut jazdy i kolejne 10 na chłodzenie. Wszystko byłoby zrozumiałe gdyby taki stan rzeczy był od początku ale od czasu złożenia nic w nim nie zmieniałem, a po sprawdzeniu zapłon był dalej tak jak go ustawiłem (2,5mm przed GMP). Czy jest coś na co jeszcze można zwrócić uwagę? Zdążyłem już lekko przyspieszyć zapłon i wydaje mi się, że minimalnie to pomogło, lecz do ideału brakuje jeszcze dużo. Wolałbym na razie nie planować głowicy, bo nie chce rozgrzebywać silnika w środku sezonu
Wczoraj 21:39:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Postaw piwo Odpowiedz cytując ten post
Reklama
stqc Offline
Moderator
Moderatorzy

Liczba postów: 3,748
Imię: Maciek
RE: Przegrzewanie się silnika - Dezamet 027
Co miałoby dać planowanie głowicy? Proponuje wyregulować poprawnie gaźnik

xyz
Wczoraj 21:46:19
łogór 200 Online
Ostatni ch#j Polski
*

Liczba postów: 687
Imię: Tomek
Pojazd: Romet Ogar 200
Wypadało by sprawdzić skład mieszanki,jeśli jest za ubogo to będzie sie przegrzewał,wystarczy ze lapie lewe powietrze i już mieszanka z prawidłowej zrobi sie uboga

Druga opcja to niestety zacier tlok
Sie rozgrzeje i go zaczyna lekko przyłapywać,zdjąć głowice nie zaszkodzi i zobaczyć w jakim stanie jest cylinder

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

K:A ja jestem durnym osłem, Tak?
J:Tak
J:Ostatnim ch... Polski To ci mogę zapowiedzieć.

„Każdy człowiek musi w jakiś sposób żyć, nie jak to się mówi byle jak”
Wczoraj 21:47:35
miszel Offline
Nowy
*

(Wczoraj 21:46:19)stqc napisał(a):  Co miałoby dać planowanie głowicy? Proponuje wyregulować poprawnie gaźnik
Planowanie głowicy dałoby zwiększenie stopnia sprężania, a co za tym idzie dostosowanie do benzyny 95 oktan. Ten gaźnik reguluje się tylko dyszą główną, świeca po mocnym rozgrzaniu ma kolor kawy z mlekiem, po lżejszej jeździe jest dość ciemna także mieszanka jest okej a może nawet lekko za bogata
Wczoraj 22:49:19
łogór 200 Online
Ostatni ch#j Polski
*

Liczba postów: 687
Imię: Tomek
Można jeszcze wyregulowac zapinka na iglicy i poziomem paliwa w komorze,sruba skladu mieszanki reguluje tylko w zakresie niskich i srednich obrotow

(Wczoraj 23:02:56)łogór 200 napisał(a):  Można jeszcze wyregulowac zapinka na iglicy i poziomem paliwa w komorze,dysza główna,sruba skladu mieszanki reguluje tylko w zakresie niskich i srednich obrotow

K:A ja jestem durnym osłem, Tak?
J:Tak
J:Ostatnim ch... Polski To ci mogę zapowiedzieć.

„Każdy człowiek musi w jakiś sposób żyć, nie jak to się mówi byle jak”
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 23:04:51 przez łogór 200.)
Wczoraj 23:02:56
Maka_91 Online
Majsterkowicz Amator
*

Liczba postów: 482
Imię: Mateusz
Pojazd: Romet 50-T-1
Jaki ten gaźnik dokładnie?
Jak dla mnie dysza 60 to zdecydowanie za mała.
W chacie kanały są chyba wieksze niż w 023 i 019. Dolot, wydech raczej na pewno. Nie wiem jak pluki. Więc to potrzebuje więcej towaru
Ja mam 019 po lekkich poprawkach typu zgranie kanału cylinder- kartery, gaźnik - cylinder. Gaźnik SHA 15/15 i Dysza 70/72 jest w nim
Dobierałem dysze. Fabrycznie w gaźniku była chyba 60 właśnie. Ale dodając gazy do oporu było krótkie jakby zadławienie uuu, tak jakbyś na chwilę wyłączył zapłon a potem szedł. Zwiększałem dysze i ten efekt malal. Przy 68 już było akceptowalnie i moto szło pięknie. Ale zawsze w dwusuwie jest tak, że na trochę za ubogie mieszance paliwo-powietrze chodzi najlepiej. Dalem potem 70 i to było OPTIMUM, ale po szlifie i wymianie tłoka włożyłem na dotarcie 72 żeby być pewnym że nie będzie za ubogo a do tego więcej paliwa = więcej oleju na dotarcie. Lepiej tak zrobić niż lać oleju 1:25.
Na dotarcie większą Dysza zalecana.
Mieszanka 1:35 na początku też a potem 1:40, i to myślę za dużo że względu na to że przeszedłem z tulejki na igiełki w główce.
Olej estrowy więc nawet jak oleju więcej to i tak nagaru zero.

Moim zdaniem masz za małą dysze i jest są ubogo. Wszędzie w każdej instrukcji znajdziesz, że uboga mieszanka powoduje nadmierne nagrzewanie silnika.
Za wczesny zapłon chyba też będzie tym skutkowało, bo spalona mieszanka będzie dłużej znajdować się w cylindrze i odda więcej ciepła do cylindra właśnie zamiast być już wypchana do wydechu.
Daj mu dysze 68/70 i zobacz. No i zobacz na świece przede wszystkim. Kolor w obrębie elektrody.
Na necie masz zdjęcia różnych kolorów i opisy co i dlaczego. Kolor mówi bardzo wiele
Pozdro
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Dzisiaj 08:13:36 przez Maka_91.)
Dzisiaj 08:07:34
miszel Offline
Nowy
*

(Wczoraj 23:02:56)łogór 200 napisał(a):  Można jeszcze wyregulowac zapinka na iglicy i poziomem paliwa w komorze,sruba skladu mieszanki reguluje tylko w zakresie niskich i srednich obrotow

Wiem jak działa regulacja gaźnika, ale ten konkretny SHA nie ma ŻADNEJ. Jedyne czym można ustawić mieszankę to dysza główna i ewentualnie zmiana kształtu iglicy ale nie słyszałem by ktokolwiek się w to bawił

(Dzisiaj 08:07:34)Maka_91 napisał(a):  Jaki ten gaźnik dokładnie?
Jak dla mnie dysza 60 to zdecydowanie za mała.
W chacie kanały są chyba wieksze niż w 023 i 019. Dolot, wydech raczej na pewno. Nie wiem jak pluki. Więc to potrzebuje więcej towaru
Ja mam 019 po lekkich poprawkach typu zgranie kanału cylinder- kartery, gaźnik - cylinder. Gaźnik SHA 15/15 i Dysza 70/72 jest w nim
Dobierałem dysze. Fabrycznie w gaźniku była chyba 60 właśnie. Ale dodając gazy do oporu było krótkie jakby zadławienie uuu, tak jakbyś na chwilę wyłączył zapłon a potem szedł. Zwiększałem dysze i ten efekt malal. Przy 68 już było akceptowalnie i moto szło pięknie. Ale zawsze w dwusuwie jest tak, że na trochę za ubogie mieszance paliwo-powietrze chodzi najlepiej. Dalem potem 70 i to było OPTIMUM, ale po szlifie i wymianie tłoka włożyłem na dotarcie 72 żeby być pewnym że nie będzie za ubogo a do tego więcej paliwa = więcej oleju na dotarcie. Lepiej tak zrobić niż lać oleju 1:25.
Na dotarcie większą Dysza zalecana.
Mieszanka 1:35 na początku też a potem 1:40, i to myślę za dużo że względu na to że przeszedłem z tulejki na igiełki w główce.
Olej estrowy więc nawet jak oleju więcej to i tak nagaru zero.

Moim zdaniem masz za małą dysze i jest są ubogo. Wszędzie w każdej instrukcji znajdziesz, że uboga mieszanka powoduje nadmierne nagrzewanie silnika.
Za wczesny zapłon chyba też będzie tym skutkowało, bo spalona mieszanka będzie dłużej znajdować się w cylindrze i odda więcej ciepła do cylindra właśnie zamiast być już wypchana do wydechu.
Daj mu dysze 68/70 i zobacz. No i zobacz na świece przede wszystkim. Kolor w obrębie elektrody.
Na necie masz zdjęcia różnych kolorów i opisy co i dlaczego. Kolor mówi bardzo wiele
Pozdro

SHA 15mm, jakaś chińska podróbka. Na tej dyszy do tej pory chodził jak marzenie, na większych go muliło. Tak jak pisałem kolor świecy jest jak najbardziej w normie. Jeśli zapłon nie pomoże to sprawdzę większą dyszę
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Dzisiaj 09:49:12 przez miszel.)
Dzisiaj 09:46:46
miszel Offline
Nowy
*

Zdjąłem głowicę I oczom mym ukazał się tłok, na którym ewidentnie widać ślady spalania stukowego. Wygląda to mniej więcej tak jak na foto. Wychodzi z tego, że silnik faktycznie miał za późny zapłon. Wciąż nielogicznym jest dla mnie fakt, że grzać zaczął się dopiero po jakimś czasie a nie od razu po remoncie. Co do cylindra, widać lekkie ryski przy kanale wydechowym, także pewnie pierścienie zaczęły już łapać gdy ostro go zagrzałem, ale nie są one wyczuwalne pod palcem więc na razie zostawiam tak jak jest
Dzisiaj 13:11:42
romek Offline
019 rzondzi
*

Liczba postów: 2,702
Imię: Marcin
Pojazd: Romet Komar
Spalanie stukowe to raczej od zbyt wczesnego
Dzisiaj 14:51:40
miszel Offline
Nowy
*

@romek polecam obejrzeć, przynajmniej od 14 minuty. https://m.youtube.com/watch?v=l9rR30cTfH...0JAYcqIYzv
Dzisiaj 15:01:18
Bob_Harley Offline
Technik
*

Liczba postów: 581
Imię: Bob
też mi sie zdaje ze spalanie stukowe i przegrzewanie silnika to zbyt wczesny zapłon, wiem bo w simsonie robiłem rózne testy w toku przywracania do stanu eksploatacyjnego i np. na zapłonie wczesnym (5mm przed GMP) ciągle temp. rzędu 150 stopni na głowicy, po zmianie na 2mm przed GMP temperatury były w okolicach 120-130 stopni
Dzisiaj 15:48:17
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: Maka_91 , Miczix

Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
POMÓŻ W UTRZYMANIU FORUM!

Zaloguj do Poczty
Kontakt | Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS | Mapa użytkowników | Lista banów
 Witaj, Gość
Musisz się zarejestrować przed napisaniem posta.

Hasło

Reklama

Szukaj na forum

(Zaawansowane szukanie)

Ostatnie wątki
Przegrzewanie się silnika...
Ostatni post: Bob_Harley
Dzisiaj 15:48:17
» Odpowiedzi: 10
» Wyświetleń: 116
Romet ogar 200 traci moc ...
Ostatni post: Bob_Harley