Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
[Komar] Malowanie komarka.
|
Autor |
Wiadomość |
heli126
Z Motorynką od 2002 roku
Liczba postów: 199
Imię: Łukasz
Pojazd: Romet Pony
|
RE: Malowanie komarka.
Oczywiście najlepiej gdyby wszystkie elementy były zdarte do gołej blachy, ale nie zawsze jest to możliwe.
Na początku należy przygotować powierzchnię, tzn. przeszlifować ją, wyrównać większe ubytki i odtłuścić benzyną ekstrakcyjną lub specjalnym zmywaczem.
Proponowałbym najpierw położyć 1 lub 2 warstwy podkładu epoksydowego, który bardzo dobrze chroni przed rdzą oraz łapie na stare, przeszlifowane powierzchnie lakierowe i na gołą blachę tak samo.
Teoretycznie na podkład epoksydowy można bezpośrednio kłaść lakier nawierzchniowy, ale lepiej nanieść jeszcze wcześniej podkład akrylowy.
Na to dopiero położyć kolor/-y. Z tego, co wiem, to dobry lakier akrylowy niemetaliczny nie wymaga pokrywania "klarem", czyli bezbarwnym.
Warto zapoznać się z kartami stosowania danego produktu, które są dostępne na stronie internetowej producenta (np. Novol takie ma) i tam już szukać szczegółów.
|
|
27-06-2013 07:13:33 |
|
|
Bocian97
Przyszły Technik Agrobiznesu :)
Liczba postów: 309
Imię: Adrian
Pojazd: Inny
|
|
27-06-2013 16:26:00 |
|
|
cross120
Uczeń
Liczba postów: 204
Imię: Adam
Pojazd: Romet Komar
|
RE: Malowanie komarka.
Jednak będę malował natryskowo pistoletem.
Chcę go pomalować na czerwono, słyszałem że oryginalnie były malowane w kolorze czerwień meksykańska lecz ten kolorek mi jakoś nie odpowiada. Chciałbym go mieć czerwonego , coś takiego jak tutaj http://p1.bikepics.com/2012%5C01%5C25%5C...96-800.jpg
Jaki byłby to odcień z palety ral?? 3003???
|
|
02-07-2013 16:03:12 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|