![]() |
|
Jakie gwintowniki/narzynki będą potrzebne do renowacji rowerow prl - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Rowery - Poradniki i instrukcje napraw (/forumdisplay.php?fid=212) +--- Wątek: Jakie gwintowniki/narzynki będą potrzebne do renowacji rowerow prl (/showthread.php?tid=55624) |
Jakie gwintowniki/narzynki będą potrzebne do renowacji rowerow prl - krisb120 - 14-12-2025 19:02:45 Witam Mam pytanie jak w temacie.Jakiej firmy polecacie oraz jakie rozmiary gwintów. POZDRAWIAM RE: Jakie gwintowniki/narzynki będą potrzebne do renowacji rowerow prl - Dinozaur - 14-12-2025 19:33:16 Czesc, nie bardzo wiadomo, co masz na mysli 'naprawiac - gwintowac' w starych rowerach, zarowno narzynkami jak i gwintownikami, bo wszelkie 'stare rowery' maja gwinty 'calowe - rowerowe', ktore nie znajduja sie w tabelach gwintow... Poza tym kazda : oske, nakretke, sztyce, itp., ktora ma gwint 'przeciagniety / zerwany', itp. - po prostu sie wyrzuca / wymienia na taka z dobrym gwintem lub na nowa, bo sa to gwinty przewaznie 'wlosowe', ktorych 'naprawienie' jest praktycznie niemozliwe. Naprawialem jedynie kiedys gwint na sztycy widelca i to na zasadzie 'podniesienia zebow', ktore byly 'polozone / prawie plaskie' - przez dokrecanie zbyt 'luznej miseczki', ale trzeba wowczas dobierac nowa nakretke, ktora bedzie miala lekko 'ciasniejszy' gwint, bo te nakretki - miseczki nieco sie roznia srednicami i czasem udaje sie dobrac wlasnie taka 'ciasniejsza o 0,1 - 0,2 mm'... Udalo mi sie zdobyc kiedys przedwojenna narzynke nastawna do 'sztyc' widelcow i tylko dzieki niej mozna jakis gwint na sztycy 24,5 - 25,4 od biedy lekko poprawic. Pozdrawiam. RE: Jakie gwintowniki/narzynki będą potrzebne do renowacji rowerow prl - krisb120 - 14-12-2025 20:59:50 (14-12-2025 19:33:16)Dinozaur napisał(a): Czesc, nie bardzo wiadomo, co masz na mysli 'naprawiac - gwintowac' w starych rowerach, zarowno narzynkami jak i gwintownikami, bo wszelkie 'stare rowery' maja gwinty 'calowe - rowerowe', ktore nie znajduja sie w tabelach gwintow... Dzięki za odpowiedź. Faktycznie napisałem zbyt ogólnikowo. Co do ,,Dużych "gwintowniki zgadzam sie całkowicie.Mi chodziło raczej o gwinty w ktore wkręcamy śruby np:mocowania oslon łańcucha czy np:mocowania bagażnika. Pozdrawiam serdecznie RE: Jakie gwintowniki/narzynki będą potrzebne do renowacji rowerow prl - romek - 14-12-2025 21:37:48 To zwykły jakiś kup taki najprostszy, ale może nie najtanszy, w sumie starcza ci M5-M8, jeszcze do osi kół może się przydać ale nie wiem czy we wszystkich są takie same , bodajże M10x1 RE: Jakie gwintowniki/narzynki będą potrzebne do renowacji rowerow prl - krisb120 - 14-12-2025 21:50:39 (14-12-2025 21:37:48)romek napisał(a): To zwykły jakiś kup taki najprostszy, ale może nie najtanszy, w sumie starcza ci M5-M8, jeszcze do osi kół może się przydać ale nie wiem czy we wszystkich są takie same , bodajże M10x1 Dzięki RE: Jakie gwintowniki/narzynki będą potrzebne do renowacji rowerow prl - Dinozaur - 14-12-2025 22:29:58 No wlasnie - i tu sie kryje caly 'dowcip' z gwintami rowerowymi z przeszlosci, bo wszelkie 'stare rowery' maja te gwinty 'calowe - fabryczne' i np. tylna oska w 'torpedzie' - to srednica 9,4 mm x skok zeba 1,05 mm i dlatego jak dawniej rozni 'domorosli mechanicy rowerowi' nakrecali na tylne osie nakretki M '10 x 1' / to 'przeciagali - zrywali' gwinty w nakrektkach i na osce takze... Przednia oska to gwint 7,8 - 7,9 mm x 1,05 skoku. Oryginalne gwinty rowerowe maja skok '24z / 1 cal biezacy' i z tego wychodzi wlasnie '1,05 mm' skoku. Do mocowania bagaznikow, oslon lancuchow i blotnikow na pretach / sa na ogol stosowane zwykle, metryczne wkrety M 5 - M 6 max. Sruby zaciskowe na sztycy kierownicy i do siodla na ramie w 'skladakach' - to przewaznie sruby z lbem 'zamkowym' i gwintem M 8 i dzwigniowa nakretka. Pozdrawiam. RE: Jakie gwintowniki/narzynki będą potrzebne do renowacji rowerow prl - romek - Wczoraj 01:02:10 Nie wiem, natomiast wiem że podobno da się zastąpić nakrętke magneta w silniku rometowskim właśnie nakrętka z przedniego koła składaka. U mnie rowery to tylko wiszą na ścianie zakurzone
RE: Jakie gwintowniki/narzynki będą potrzebne do renowacji rowerow prl - Piotrekdriver1 - Wczoraj 14:26:51 To wyjaśnia czemu współczesne nakrętki słabo pasują na stare ośki i wały. |