![]() |
|
Stacyjka do starego rometa - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Inne pytania (/forumdisplay.php?fid=21) +--- Wątek: Stacyjka do starego rometa (/showthread.php?tid=55596) |
Stacyjka do starego rometa - Frytka - Dzisiaj 01:10:05 Cześć , namyślałem się i w końcu stwierdziłem że nie będę jeździł swoim przyszłym starym motorowerem codziennie oraz wybrałem 4 kandydatów : komar 232/2320 , komar 2350/2352 , Romet ogar 200 i Romet kadet ale dopiero ostatnio zacząłem się zastanawiać co robić żeby nikt mi tego nie zakosił np jak zostawię raz pod szkołą i tak właśnie wpadłem na pomysł na stacyjkę jak w nowoczesnych skuterach ale nie wiem jaka by pasowała i jakbym mógł zamontować żeby dalej mieć te 3 pozycje "zapłonu" jak w oryginale ( mam na myśli wył , wł i postoju chyba )
RE: Stacyjka do starego rometa - Dawdzio - Dzisiaj 01:58:58 Z silnikiem Dezametu wpinasz się równolegle ze stacyjką łącząc zapłon z masą na zgaszonym silniku i rozłączając w celu odpalenia. Musisz się upewnić, że możesz wyjąć kluczyk na pozycji załączonej, bo przeważnie stacyjki działają odwrotnie. Zabezpieczenie takie sobie, bo po wyrwaniu przewodu z silnika odpalasz i odjeżdżasz. Z silnikiem czeskim dochodzi możliwość rozłączenia przewodu pomiędzy zapłonem a cewką WN. Wtedy zadziała jakakolwiek stacyjka. Są fajne miniaturowe stacyjki (szukaj przełączników kluczykowych) miałem w 223 założoną taką w pokrywie zapłonu. Działała jako zabezpieczenie i przy okazji nie rzucała się w oczy, chociaż pewnie szło ją przekręcić na siłę śrubokrętem. Jako blokada dla niepowołanch odpalaczy powinno wystarczyć. Dla zabezpieczenia przed kradzieżą zastosowałbym jednak zwykły łańcuch albo chociaż zapięcie typu U-lock. Ewentualnie możesz pobawić się w dorobienie oczek do stopki, żeby blokować ją kłódką w pozycji otwartej. Ale pod szkołą bym tego nie używał, bo prędzej czy później znajdą się chętni do rzucenia moplika gdzieś w krzaki. RE: Stacyjka do starego rometa - romek - Dzisiaj 02:20:06 No teoretycznie można się wpiąć między cewkę a przerywacz, wtedy odpada opcja że ktoś po prostu odłączy kable, tylko nie wiem czy nie będzie problemów w pracy silnika wtedy. I tak ogólnie to porządna blokada rowerowa. |