![]() |
|
Fatalny stan techniczny Romet soft chopper 2 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Części zamienne (/forumdisplay.php?fid=225) +--- Wątek: Fatalny stan techniczny Romet soft chopper 2 (/showthread.php?tid=55572) |
Fatalny stan techniczny Romet soft chopper 2 - Andriusza391543 - Dzisiaj 12:03:37 Cześć, mam rometa soft chopper 2 z 2018 on ma filtr paliwa w kraniku kranik kosztuje 200 zł a ja bym chciał wymienić filtr ale nigdzie go nie ma czy macie jakieś sprawdzone zamienniki? Dodam jeszcze że Romet był bardzo źle konserwowany przez poprzednich właścicieli - pomimo 4.5 tys km przebiegu muszę wyczyścić bak z rdzy wymienić wszystkie filtry i oczyścić przepustnice oraz wtrysk ponieważ motocykl jechał ale przy 7 tys obrotów mimo odkręconej manetki nie przyspieszał i tracił obroty towarzyszył temu zapalający się wtedy check engine dopiero po ponownym odpaleniu wszystko wracało na chwilę do normy. Podejrzewam że naprawy które zaplanowałem powinny pomóc, na to liczę. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? RE: Fatalny stan techniczny Romet soft chopper 2 - romek - Dzisiaj 12:26:16 Szczerze wątpię czy ktoś tutaj będzie umiał Ci konkretnie pomoc, tutaj to bardziej te prawdziwe Romety a te nowe to tak ogólnie
RE: Fatalny stan techniczny Romet soft chopper 2 - Bob_Harley - Dzisiaj 14:01:41 sprawdź kabel idący do fajki i samą fajkę bo w Ogarze Caffe 50 miałem taki problem że wlasnie sie zapalał check i sie okazało ze fajka jest po prostu luźno na świecy, co do filtrów to z tego co wiem te motorki na wtrysku mają tylko filtr w baku przy pompce paliwa taką śmieszną siatke i cieżko to bedzie wymienić po kosztach ogolnie da sie ten jak to nazwales kranik rozebrać (bo to jest taki w zasadzie krociec prawda? czy masz normalny kranik jak w zwykłym motorku na gazniku, z 3 pozycjami?), trzeba by tylko wylać paliwo z baku i ta podstawa trzyma sie bodajże na 4 śrubach od spodu baku, przynajmniej tak jest u mnie w Caffe 50, po wymontowaniu całej tej podstawy z króćcem normalnie da sie te cześci rozmontować i oczyścić, bo zakup nowych czesci do tych chińskich rometow to faktycznie porażka i trzebaby szykować grube pliki banknotów zaraz i w sumie to watpie zeby az tak mocno był zaniedbany motorek zeby wtrysk trzebabyło czyścić, moze predzej jakis problem z elektryką, np. modułem albo cewką? RE: Fatalny stan techniczny Romet soft chopper 2 - Andriusza391543 - Dzisiaj 15:53:34 Paliwo już spuściłem z baku, leciało rude od rdzy po tym jak wyschło słychać jak w środku się przesypuje ta rdza wiec generalnie cały układ paliwowy jest do czyszczenia. Filtr siatkowy w baku to jedno ale jest drugi właśnie w kraniku którego nigdzie nie moge znaleźć jedyne co to zmiana całego kraniku ale to następne 200 zł dlatego jedyną alternatywą zostaje chyba wrzucić przepływowy. Ten filtr w kraniku znajduje się w zbiorniczku na dole który da się rozkręcić. RE: Fatalny stan techniczny Romet soft chopper 2 - Bob_Harley - Dzisiaj 16:59:56 rozumiem, ma taki jakbyb odstojnik, mam podobny w Romecie Z150, ale na pewno we wtrysku jest kranik do odkręcania? trochę to dziwne, ale jeszcze dziwniejsze jest to że jest tak sponiewierany ten motorek z 2018 roku! Ja kupiłem Z150 z 2011 i praktycznie poza kilkoma ryskami wygląda jak nowy. a mozesz podesłac zdjecie jak wyglada ten kranik? aha dobra juz widze, ze to jest pompa paliwa i kranik w jednym i rzeczywiście 200 kosztuje... no to nie przejdzie zeby zamontowac zwykły kranik za 20zł, pozostaje rozebrać to na ile sie da i wyczyścić |