![]() |
Silnik Ogar 200/Jawa 50 ciężko chodzący bieg - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Silnik Ogar 200/Jawa 50 ciężko chodzący bieg (/showthread.php?tid=55477) |
Silnik Ogar 200/Jawa 50 ciężko chodzący bieg - pikolo98 - 04-09-2025 21:03:36 Cześć, chciałem przeprowadzić remont silnika do mojej jawy 50. Po wyczyszczeniu i próbie sprawdzenia na sucho ze starymi łożyskami czy skrzynia biegów działa okazało się, że na pierwszym biegu wałek zdawczy strasznie ciężko chodzi. Biegi 2 i 3 obracają się bez większego problemu, oba luzy też są(choć lekko poruszają wałkiem zdawczym ale idzie go zatrzymać praktycznie nie używając siły). Jutro jeszcze spróbuje skręcić wszystko na sucho z uszczelką. Jakie mogą być tego przyczyny? Krzywe kartery? RE: Silnik Ogar 200/Jawa 50 ciężko chodzący bieg - romek - 04-09-2025 23:02:41 Najpierw to zobacz z tą uszczelką bo ona też gra rolę. Szczerze ja tego nie rozpoławiałem nigdy więc za bardzo nie pomogę, ale wiem to co wyżej napisałem. Kartery też mogą być nie od pary i ciężko ci będzie to sprawdzić bo w przeciwieństwie do wyrobów dezametu one nie były cechowane. RE: Silnik Ogar 200/Jawa 50 ciężko chodzący bieg - Bob_Harley - 04-09-2025 23:15:32 z tego co zauważyłem to w jafce zawsze ciezko obrócić na jedynce nawet na sprzegle jak sie motorek prowadzi to ciezej idzie niz na 2 czy 3, moze tak ma byc? Silnik Ogar 200/Jawa 50 ciężko chodzący bieg - łogór 200 - 04-09-2025 23:58:14 Romku Meksykaninie,w jawce rowniez kartery maja nabite numery żeby zobaczyc czy sa do pary,mozliwe ze silniki ktrore szli na polskie par wybitych nie mialy,bo tez kiedys widzialem silnik w ogarze bez wybitych numerow, Lub nabijali pary tylko do kroregos roku,w kazdym badz razie na dzien dzisiejszy jawka ma nabite nymery z parami karterow Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Silnik Ogar 200/Jawa 50 ciężko chodzący bieg - romek - 05-09-2025 00:41:33 Dwa silniki które miałem nie miały numerów połówek, ale prawdopodobnie obydwa były od nowości w Ogarach. Może tak być bo Warto też pamiętać że gdy my rozpoczynaliśmy produkcję Ogara to tam kończono produkcję Jawek i silnik był tylko dla nas i produkcję przeniesiono do innego miasta w ogóle. Dlatego też widać różnicę w głowicy silnika jawki a ogara. RE: Silnik Ogar 200/Jawa 50 ciężko chodzący bieg - pikolo98 - 05-09-2025 21:29:55 (04-09-2025 23:02:41)romek napisał(a): Najpierw to zobacz z tą uszczelką bo ona też gra rolę. Szczerze ja tego nie rozpoławiałem nigdy więc za bardzo nie pomogę, ale wiem to co wyżej napisałem. Kartery też mogą być nie od pary i ciężko ci będzie to sprawdzić bo w przeciwieństwie do wyrobów dezametu one nie były cechowane. Problem rozwiązany, po złożeniu z uszczelką jedynka działa bez problemu, https://youtube.com/shorts/r3dBeKWLSE4 tu macie link do nagrania jak działa. Jeśli macie jakieś uwagi to piszcie |