![]() |
Romet ogar 200 traci moc na ciepłym silniku - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Romet ogar 200 traci moc na ciepłym silniku (/showthread.php?tid=55435) |
Romet ogar 200 traci moc na ciepłym silniku - pro_siaty - Dzisiaj 10:36:29 Siema mam problem mój ogar po rozgrzaniu traci trochę mocy nie jest to jakaś drastyczna zmiana ale np. na 3 po polnych drogach ma trochę problem odrazu mówie mam CDI firmy deluxe gaźnik amal 16 dysza główna 70 powietrza chyba 38 śrubę regulacyjna odkręcona 2 obroty iglicą na środku czy jest taka możliwość że dostaje on za mało paliwa i przez to się przegrzewa? Cylinder almot zrobione na nim ok.300km stopień sprężania 10.3:1 robiłem próbe szczelnosciową i wszystko git kompresja 12bar może dopowiem jeszcze że coś mi nie gra kiedy jadę równym gazem wtedy mam wrażenie że on tak sobie jakby "pyrka" kiedy dodam gazu problem się rozwiązuje dlatego moja myśl odnoście paliwa ale kiedy dam dysze 75 to go zalewa pokombinuje z iglicą i śrubą regulacyjną. Dzisaj się przejadę napisze wam jaka temperatura może wyczyszcze wydech ale niedawno czytałem chociaż miałem mieszankę 1:20 może wtedy się zawalił. z góry dzięki za pomoc RE: Romet ogar 200 traci moc na ciepłym silniku - Dinozaur - Dzisiaj 11:21:28 Czesc, stad juz przed wojna postulowano 'docierac dwusuwa / przez przycieranie tloka i spilowanie przytarc', bo wiedziano - ze silnik dwusuwowy z dobrym filtrem powietrza : moze przejechac nawet '60 - 80 tys. km', zanim tlok dostanie na tyle luzow w cylindrze, ze mozna go bedzie eksploatowac na pelnym gazie - bez obawy zatarcia... Szczegolnie w sporcie stosowano te metode - dzieki ktorej mozna bylo dotrzec silnik w 1- 2 dni i cieszyc sie pozniej bezstresowa jazda : [attachment=23713][attachment=23714]... Pozdrawiam. RE: Romet ogar 200 traci moc na ciepłym silniku - romek - Dzisiaj 12:10:51 Napisałeś dużo rzeczy ale zabrakło mi najważniejszego, czy pasowanie tłoka do cylindra jest na pewno nie za małe? RE: Romet ogar 200 traci moc na ciepłym silniku - pro_siaty - Dzisiaj 13:46:37 (Dzisiaj 12:10:51)romek napisał(a): Napisałeś dużo rzeczy ale zabrakło mi najważniejszego, czy pasowanie tłoka do cylindra jest na pewno nie za małe? Tego własnie nie sprawdziłem bo chciałem żeby jak najszybciej już jeździła ale jak widać na nic się to zdało (Dzisiaj 11:21:28)Dinozaur napisał(a): Czesc, stad juz przed wojna postulowano 'docierac dwusuwa / przez przycieranie tloka i spilowanie przytarc', bo wiedziano - ze silnik dwusuwowy z dobrym filtrem powietrza : moze przejechac nawet '60 - 80 tys. km', zanim tlok dostanie na tyle luzow w cylindrze, ze mozna go bedzie eksploatowac na pelnym gazie - bez obawy zatarcia... Dzięki a co to za książka i czy przy takim docieraniu nie uszkodzimy cylindra? RE: Romet ogar 200 traci moc na ciepłym silniku - romek - Dzisiaj 14:49:21 Myślę że tu może być problem być może mu nieco za ciasno :/ RE: Romet ogar 200 traci moc na ciepłym silniku - Bob_Harley - Dzisiaj 15:44:22 12bar w jafce? średnio mi sie chce w to wierzyć i z doświadczenia wiem ze slabej jakosci tłok zaraz puchnie i czuć spadek mocy po rozgrzaniu, a nawet mi sie udało kilkukrotnie przytrzeć cylinder takim tłokiem xD |