![]() |
Problem z dezametem 023 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Problem z dezametem 023 (/showthread.php?tid=55140) |
Problem z dezametem 023 - Merfix - 24-02-2025 00:39:49 Witam mam problem z dezametem 023 którego mam w kadecie . Po tym jak ustawilem idealnie zapłon i wyczyscilem gaznik pare razy po wielu próbach odpalenia jest to samo czyli zalana iskra i czarna maz wlatujaca z kolanka i chodzi tylko na wysokich obrotach zauważyłem tez ze gdy zakrece ręką magneto słychac syczenie jakby z simeringa za zapłonem wydobywalo sie cisnienie przyrządu do mierzenia kompresji nie posiadam chociaz kopka w porównaniu do motorynki mojego kolegi chodzi lekko i nie stawia oporu jezeli jest to wina tego czego mysle to znaczy to że musze wymienic pierscienie i te dwa simeringi ? Czy musialbym dodatkowo przyszlifowac cylinder? RE: Problem z dezametem 023 - grz3513k - 24-02-2025 01:36:37 Prawdopodobnie kompresja ci ucieka, przydało by się zmienić uszczelniacze na wale RE: Problem z dezametem 023 - Merfix - 24-02-2025 19:17:08 (24-02-2025 01:36:37)grz3513k napisał(a): Prawdopodobnie kompresja ci ucieka, przydało by się zmienić uszczelniacze na wale A ok bo mam wlasnie zamair zmienic pierscienie i te dwa simeringi kadet stal nieodpalany 20lat i troche ma krzywe magneto ale to minimalnie RE: Problem z dezametem 023 - Maka_91 - 12-03-2025 00:47:52 Jak to krzywe magneto? Może wał bije? Syczenie spod uszczelniacza nie powinno występować. Do wymiany. Maź leci, bo pewnie drugi simering, ten od strony skrzyni też zużyty i puszcza olej ze skrzyni do komory korbowej. Co się dziwić jak stał tyle lat? Co do szlifu cylindra to nikt ci nie powie. Zdejmij i zobacz stan gładzi tuleji cylindrowej. Zobacz tłok. Potem luz pierścieni. Przyzadu do pomiaru kompresji nie potrzebujesz. Zrob jakieś zdjęcia cylindra, tłoka to coś może podpowiem więcej. |