![]() |
Nieprawidłowa praca skrzyni biegów 223 - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Nieprawidłowa praca skrzyni biegów 223 (/showthread.php?tid=53476) |
Nieprawidłowa praca skrzyni biegów 223 - Bob_Harley - 04-08-2022 22:38:11 Witajcie Szanowni Romeciarze! Dziś od razu do sedna bo już powoli trace nadzieje że uda mi sie złożyć działającą jafke ![]() RE: Nieprawidłowa praca skrzyni biegów 223 - łogór 200 - 05-08-2022 12:09:33 uszczelka 0,5 musi być jak sam wskazałeś dystansuje on dodatkowo skrzynie, skręcanie samych karterów bez uszczelki i testowanie czy wszystko się dobrze obraca jest po po prostu bez sensu. Jeśli masz nowy wałek zdawczy tak jak ja kupiłem podobno czeski chyba z jack motors to według mnie w nim leży wina.tam gdzie wchodzi w niego wałek sprzęgłowy nie ma podtoczenia ja w oryginalnych walkach i dlatego według mnie obraca wałkiem zdawczym. oczywiście po przytrzymaniu wałka palcami wałek sprzęgłowy obraca się niezależnie dlatego ja założyłem łańcuch i jeżdżę normalnie myślę że z czasem się to porostu dotrze. Chyba że pomimo przytrzymania ręka dalej go obraca i wszystko jest zaciśnięte no to jest już jakiś problem.Ale sprawdziłabym to na twoim miejscu z uszczelka tam ogólnie chyba w środku oryginalnie była brązowa tulejka a teraz robią taką pytę że jest sam otwór i nawet bez podfrezowania,Nie mówię już o tym że otwór może nie trzymać wymiaru i tam też się blokuje. RE: Nieprawidłowa praca skrzyni biegów 223 - Bob_Harley - 05-08-2022 15:54:35 dzięki za odpowiedź, moze faktycznie należy to po prostu złożyć i sie okaże czy bedzie chodzic, ewentualnie jeszcze podloze taką najtańszą uszczelke karterow na sucho i zobacze czy wtedy jest w porządku RE: Nieprawidłowa praca skrzyni biegów 223 - łogór 200 - 05-08-2022 16:13:43 no tak uszczelkę dajesz na sucho a jak inaczej? byle mieli około 0,5mm U mnie jest uszczelka skrzynia wydystansowana a i tak ciągnie na luzie zdawczy wałek, Nie napisałeś jaki masz wałek bo ja w nim widzę problem RE: Nieprawidłowa praca skrzyni biegów 223 - Bob_Harley - 05-08-2022 17:00:52 Cóż wałek zdawczy oryginalny raczej, bo ma tulejke wewnatrz i silnik raczej nie był nigdy naprawiany. A uszczelke mam na mysli ze na sucho bo normalnie przy skrecaniu to chyba trzeba dać silikonu nie? RE: Nieprawidłowa praca skrzyni biegów 223 - wazniak96 - 05-08-2022 18:17:52 (05-08-2022 17:00:52)Bob_Harley napisał(a): Cóż wałek zdawczy oryginalny raczej, bo ma tulejke wewnatrz i silnik raczej nie był nigdy naprawiany. A uszczelke mam na mysli ze na sucho bo normalnie przy skrecaniu to chyba trzeba dać silikonu nie?Zależy. Jakbym miał idealne kartery i uszczelkę z kryngielitu to sylikon bym se odpuścił. Niestety nawet jak zakupię zestaw uszczelek kryngielit to ta pomiędzy kartery zawsze przychodzi tekturowa. Pod pokrywę sprzęgła już w 2 silnikach mam podłożone bez sylikonu, a jedynie smar + uszczelka kryngielit i nic nie cieknie. Plus jest taki, że można później rozebrać i złożyć na tej samej uszczelce dodając tylko smaru. RE: Nieprawidłowa praca skrzyni biegów 223 - Norweski Zomowiec - 06-08-2022 09:28:08 Uszczelki zawsze sam wycinam z gambitu 0,5mm między kartery, a do pokrywy sprzęgła zrobiłem także z gambit 2mm grubości wieloużytkową i żadnego silikonu nie stosuje RE: Nieprawidłowa praca skrzyni biegów 223 - łogór 200 - 08-08-2022 12:35:54 Powiem tak ja tam zawsze dla świętego spokoju reinza daję, tylko taka mikro warstwę. Różnie bywa może być wszystko idealne bez wyszczerbień, a i tak będzie ciekło( lekko krzywe przylgnie i tak dalej i tak dalej).Sylikonu nie dasz będzie ciekło i trzeba będzie na nowo wszystko rozkładać i składać, a tak masz pewność że uszczelnione. Wszystko z głową, ja mimo że daje taką cienką warstwę to i tak minimalnie wyjdzie bokami masa. Jak widzę ile ludzie dajom tej masy to aż serce bolesne jak to bokiem wypływa, że by z tego jeszcze z 4 silniki złożył. Załóż na sucho uszczelkę sprawdź czy git. RE: Nieprawidłowa praca skrzyni biegów 223 - Debesta - 08-08-2022 14:52:37 Ale gambit jest do dupy. Rzadki sie zdarza zeby nie cieklo spod gambitu. Tak samo uszczelki athena. RE: Nieprawidłowa praca skrzyni biegów 223 - Quake96 - 08-08-2022 19:16:21 Ja tam składałem silnik na uszczelce dociętej z teczki posmarowanej smarem i ponad 8 lat trzyma jak zła. To nie zegarek, nie trzeba tu dokładności co do setnych mm ![]() RE: Nieprawidłowa praca skrzyni biegów 223 - Bob_Harley - 17-08-2022 19:00:35 mały apdejcik, skrzynia pracuje jak szwajcarski zegarek, pomogło dociągniecie łozyska wałka sprzęgłowego za pomocą ściągacza własnej konstrukcji |