![]() |
Problem z biegami oraz gorą silnika - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Problem z biegami oraz gorą silnika (/showthread.php?tid=49631) Strony: 1 2 |
Problem z biegami oraz gorą silnika - Mateusz266 - 08-10-2019 21:25:22 Witam ostatnio przeprowadzałem remont mojej maszyny ogar 205 z silnkiem 023 wszystko złożyłem poprawnie nawet na suchym teście (bez wału) biegi działy ale po całkowitym złożeniu okazuje się ze biegów nie ma a wodzik się rusza .Mój drugi problem jest taki ze po założeniu góry silnika wydaje mi się ze tez poprawnie tłok ciężko się rusza ożycie kopki jest bardzo Ciężkie a zależnie od położeniu tłoka czasem nawet niemożliwe. Dodam ze tłok i cylinder przesmarowałem olejem do mieszanki i przy obrocie magnetem ręka tłok się lżej porusza.I jeszcze silnika nie da się odpalić ponieważ z pychu się nie da bo nie ma biegów wieczny luz a kopka za ciężko chodzi . RE: Problem z biegami oraz gorą silnika - Wojciszek - 08-10-2019 21:58:01 Ale brak biegów przy jeździe (odpaleniu), czy po złożeniu? Jak przy jeździe, to choinka mogła stracić zęby lub może wodzik być krzywy. Z tego co widzę, może coś być z samym sprzęgłem (koszem sprzęgła). Cytat:Dodam ze tłok i cylinderTen tłok i cylinder jest stary? nowy? Jak nowy to, czy z kompletu? Być może źle dobrałeś tłok do cylindra. Aha, zapomniałbym. Mam też rozumieć, że po założeniu głowicy, tłok zaczął się ciężko poruszać, a nawet blokować? Następnym razem spróbuj na spokojnie, krótkimi zdaniami pisać (nie mogę trochę zrozumieć o co ci chodzi). RE: Problem z biegami oraz gorą silnika - Mateusz266 - 08-10-2019 22:43:07 (08-10-2019 21:58:01)Wojciszek napisał(a): Ale brak biegów przy jeździe (odpaleniu), czy po złożeniu? Jak przy jeździe, to choinka mogła stracić zęby lub może wodzik być krzywy. Z tego co widzę, może coś być z samym sprzęgłem (koszem sprzęgła). Nowy zestaw góry czyli głowica cylinder tłok sworzeń i pierścieni brak biegów na zgaszonym bo jeszcze go nie odpaliłem od remontu i tłok strzałka w stronę wydechu.Mam takie uczucie jakby pierścienie były za duże ale z drugiej to dziwne żeby w zestawie coś źle spasowali RE: Problem z biegami oraz gorą silnika - Wojciszek - 08-10-2019 23:01:32 Cytat:Mam takie uczucie jakby pierścienie były za duże ale z drugiej to dziwne żeby w zestawie coś źle spasowaliA mnie by to nie zdziwiło... mógłbym link do tego zestawu? Przy okazji możesz zawsze zmierzyć średnicę tłoka i dobrać nowe pierścienie. Pierścienie kosztują w zasadzie grosze. RE: Problem z biegami oraz gorą silnika - Mateusz266 - 09-10-2019 07:43:15 https://gmoto.pl/cylinder_romet_2-bieg_tuning_kpl,55354.html To jest ten zestaw (08-10-2019 23:01:32)Wojciszek napisał(a):Cytat:Mam takie uczucie jakby pierścienie były za duże ale z drugiej to dziwne żeby w zestawie coś źle spasowaliA mnie by to nie zdziwiło... mógłbym link do tego zestawu? A co myślisz z tymi biegami co mogło nawalić bo tak to może bym spróbował odpalić na pych go.ewentualnie mam jeszcze dwa silniki 017 i s38 z których mógłbym pożyczyć jakąś część. RE: Problem z biegami oraz gorą silnika - sampras - 09-10-2019 10:59:44 Witam, zdejmij pokrywę silnika od strony sprzęgła. Sprawdź czy tam nie ma problemu. Możesz zdemontować sprzęgło oraz duże koło zębate, wówczas: - sprawdź czy dalej ciężko kreci się wałem, - sprawdź czy działa bez oporów mechanizm rozrusznika (oczywiście nie zakręci wałem), - sprawdź czy można przełączać biegi przesuwając popychacz (w obie strony) pomagając kręcąc tylnym kołem (jeśli masz założony łańcuch lub bezpośrednio kręcąc zębatką łańcuchową na wałku zdawczym). Powodzenia. RE: Problem z biegami oraz gorą silnika - Mateusz266 - 09-10-2019 11:16:35 (09-10-2019 10:59:44)sampras napisał(a): Witam, Spróbuję zobaczyć od prawej strony ale problem powstaje dopiero po zamontowaniu góry takto kopka chodzi leciutko i wal tez dodam że problemy zaczęły się gdy spadał mi łańcuch wtedy zrobiłem remont i choinka nie miała zębów i wałek zdawczy oczywiście wymieniłem tryby łożyska uszelniacze . Spróbuję zmienić biegi bez automatu ręką . Po wrzuceniu biegu dalej można kopać kopka (oczywiście bez góry silnika bo z cylindrem jest to niemożliwe)a łańcuch i zębatka chodzi jak na luzie . RE: Problem z biegami oraz gorą silnika - Mateusz266 - 09-10-2019 16:41:47 Więc tak jeśli ruszę kołem na biegu do tyłu bądź do przodu kosz sprzęgłowy oraz zębatka główna rusza się tylko o jeden ząbek RE: Problem z biegami oraz gorą silnika - Mateusz266 - 09-10-2019 19:22:13 Wiec tak problem biegów odkryłem chodzi o tryb głowy na klinach zębatki jest wyrobiony bądź zębatka ma za duży otwory na klinach . RE: Problem z biegami oraz gorą silnika - Karol001 - 09-10-2019 23:25:14 Zdejmij górę silnika i wsadź pierścień do cylindra bez tłoka równo od góry i szczelinomierzem zmierz jaka jest szczelina pierścienia ![]() ![]() ![]() Mam nadzieję że pomogłem ![]() RE: Problem z biegami oraz gorą silnika - Mateusz266 - 10-10-2019 16:02:21 (09-10-2019 23:25:14)Karol001 napisał(a): Zdejmij górę silnika i wsadź pierścień do cylindra bez tłoka równo od góry i szczelinomierzem zmierz jaka jest szczelina pierścienia Tak tłok bez pierścieni wchodził elegancko do cilindra z minimalny luzem ale z pierścieniami bardzo ciężko się przesuwa po wpomowaniu paliwa z olejem przez gaźnik trochę łatwiej ale czasami słychać taki dziwny pisk .a co zrobić z tymi pierścieniami nowe kupić czy je jakoś oszlifować? RE: Problem z biegami oraz gorą silnika - seler1500 - 10-10-2019 17:41:23 Nowe, a cylinder pewnie już masz na tyle porysowany, że nadaje się do szlifu. Ale wrzuć jakieś fotki, może akurat coś z niego jeszcze będzie. Na przyszłość zawsze wkładaj sam pierścień w cylinder, w razie czego dowiesz się o jakichś nieprawidłowościach na samym początku, no i nie stracisz gwarancji. RE: Problem z biegami oraz gorą silnika - Mateusz266 - 12-10-2019 11:58:19 Okej więc tak pierścienie same w cilindrxe chodzą bez problemowo lekko z malutkim oporem tłok z pierścieniem jednym nie ważne czy górnym czy dolnym też chodzi jak należy problem powstaje dopiero gdy są dwa pierścienie na tłoku .nwm co robić proszę o pomoc RE: Problem z biegami oraz gorą silnika - Karol001 - 12-10-2019 13:12:41 Wsadź samego pierścienia w cylinder i zmierz szczelinę pierścienia szczelinomierzem lub wrzuć fotkę, bez tego pomiaru za dużo Ci nie wywróżymy ![]() RE: Problem z biegami oraz gorą silnika - Wojciszek - 12-10-2019 13:35:35 Zobacz czy na tłoku nie ma gdzieś wyszczerbień na zamkach. Te najtańsze polskie tłoki są robione na odwal się. Ja miałem taki i miał tak paskudne i ostre odlewy, że po włożeniu do cylindra miałbym dużo rys. U siebie użyłem pilnika i wygładziłem wszystko, a później po taniości udało mi się znaleźć tłok Almota ak12, którego z jakiegoś powodu nagle nigdzie nie ma. |