![]() |
[Komar] Brak mocy, czarna świeca - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: [Komar] Brak mocy, czarna świeca (/showthread.php?tid=26304) |
Brak mocy, czarna świeca - romek - 06-06-2014 20:19:52 Niedawno zauwazyłem że Komarek traci moc, a potem znowu ją zyskuje. W końcu uznałem że przepcham gazior. Nie było dużo syfu, ale wyczyściłem i założyłem. Ale okazało się ze jest jeszcze gorzej więc postawiłem. A dziś uznałem że zobaczę jeszcze. Otwieram dekiel a tam cewki odkręcone ![]() ![]() RE: Brak mocy, czarna świeca - Bartek - 06-06-2014 20:47:32 Dostaje za dużo paliwa i tego nie daje rady przepalić. Ustaw gaźnik. Sprawdź czy też simer Ci nie przepuszcza. RE: Brak mocy, czarna świeca - gincu99 - 06-06-2014 20:47:50 ustaw zapłon na 3mm przed gmp i przerwe na platynkach na 0,4mm a przerwa na świecy 0,5mm i daj o 1 rowek niżej iglice bo jest czarna świeca a najlepiej wymień na nawą powinno pomóc i sprawdź simer od strony zapłonu RE: Brak mocy, czarna świeca - romek - 06-06-2014 23:07:48 Iglica jest opuszczona maksymalnie. Próbowałem na innej świecy, to samo. Kręciłem zapłonem w jedną i w drugą stronę, bez skutku. RE: Brak mocy, czarna świeca - Kostian - 06-06-2014 23:22:22 simer ci może przepuszcza jak napisał kolega na górze :0 RE: Brak mocy, czarna świeca - Malibu122 - 07-06-2014 17:27:28 1) Iglica żeby dostawał jak najmniej paliwa 2)ustawienie powietrza kręć przy 1,25-1,5 obrotu 3)zapłon ustaw standardowy schemat (platynki otwierają się 3 mm przed gmp ) 4)przerwa na świecy RE: Brak mocy, czarna świeca - romek - 08-06-2014 12:05:00 Jak mam sprawdzić simmer? Muszę go wyciągać i wbijać nowy? Krzysiu, powietrze miałem na 1,5 obrotu i mi gasł bez gazu to teraz mam na jakieś 2-2,25 obrotu. Iglica jest ustawiona tak aby była jak najniżej (najwyższe wcięcie), próbowałem też na środkowym. Zapłon trzeba będzie faktycznie sprawdzić. Ja się tego nie tykam bo po prostu raz w życiu mi sie udało - zazwyczaj to wiecej szkody niż pożytku narobię. RE: Brak mocy, czarna świeca - Malibu122 - 08-06-2014 12:46:45 Zapłon możesz sam sprawdzić ![]() 1) odkręć świecę 2)weź jakąś miarkę z podziałką żebyś mógł odczytać wartości 3)ustaw gmp i magnetem kręcąc w lewo cofasz o 3 mm 4)potem powoli w prawo i sprawdzasz czy zaczynają się otwierać platynki Jak nie, to regulujesz statorem ( to co trzyma cewki i wszystkie bajery ) Uwierz, za pierwszym razem ustawiłem miód malina dopiero jak chciałem wymienić platynki zaczęła się zabawa 3 dni siedziałem ![]() Także powodzenia ![]() |