Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Romet Ogar 200 - usprawnienia wszelakie (wątek zbiorczy) - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Dział: Usprawnienia (/forumdisplay.php?fid=20)
+--- Wątek: Romet Ogar 200 - usprawnienia wszelakie (wątek zbiorczy) (/showthread.php?tid=55367)

Strony: 1 2 3

RE: Romet Ogar 200 - usprawnienia wszelakie (wątek zbiorczy) - romek - 14-07-2025 15:34:10

Kiedyś omawialiśmy temat homologacji na elementach oryginalnych

Doszliśmy do wniosku że w tamtych czasach było to dopuszczane na podstawie odrębnych przepisów, choć lampa tylna miała znak homologacji.

Więc do fabrycznego oświetlenia nikt Ci nic nie powie, ale wszystko dodatkowe jak jest to musi być sprawne i zgodne z przepisami, przynajmniej w Polsce. Nie znam prawa niemieckiego ale pewnie jest podobnie.

No bo zobacz... Mając kierunkowskaz nie wystawiasz ręki tylko go włączasz a będzie jechał prawnik swoim nowym Mercedesem zapatrzony w telefon, w przypadku kolizji on na pewno zwróci na to uwagę i to Ty będziesz winny, bo miałeś oświetlenie niezgodne z przepisami, on nie widział bo nie musiał itd kolejna sprawa to kontrolę policyjne, w Polsce generalnie policja ma na to wywalone (i dobrze) ale w Niemczech może być różnie.

Dlatego ja bym go tuningował jak już to ,,czułkami" od Simsona na przykład... O ile one maja homologację Smile

No i mówię przede wszystkim pogadaj z kimś kumatym na przykład diagnosta u siebie bo kojarzę że tu kiedyś pisał jakiś Niemiec który nie mógł zarejestrować sprowadzonego z Polski Komara, szukał pomocy w sprawie jakichs certyfikatów. Nie pamiętam tylko czy jego pojazd był zarejestrowany wcześniej w Polsce.

RE: Romet Ogar 200 - usprawnienia wszelakie (wątek zbiorczy) - grissley - 14-07-2025 16:36:29

No, czułkami od simsona to ja go tuningował na pewno nie będę - to by dopiero był jarmark...
Jak się nie da zrobić "niewidocznie", to odpuszczę zupełnie.
Podpytam we wrażym urzędzie, zobaczymy, czy cos odpiszą.

Ale z tego co piszesz, to żarówkę LED mogę spokojnie wstawiać, bo to i tak homologowane nie było?
Jeśli tak, to może ktoś podpowie - jaka żarówka jest jaśniejsza od seryjnej, bierze mniej prądu, daje podobną barwę światła, świeci na wprost jak powinna i po tygodniu nie zaczyna migotać czy gasnąć?

RE: Romet Ogar 200 - usprawnienia wszelakie (wątek zbiorczy) - romek - 14-07-2025 16:44:48

Homologowane nie było, ale wyposażeniem fabrycznym też nie było. Ale pewnie nikt się nie dopieprzy. Nie wiem, wsadzaj co uważasz ale na własną odpowiedzialność.

RE: Romet Ogar 200 - usprawnienia wszelakie (wątek zbiorczy) - grissley - 14-07-2025 16:55:05

Jaki jest symbol oryginalnej żarówki do Ogara 200?

RE: Romet Ogar 200 - usprawnienia wszelakie (wątek zbiorczy) - romek - 14-07-2025 18:21:25

6V 15/15W BA15D

RE: Romet Ogar 200 - usprawnienia wszelakie (wątek zbiorczy) - grissley - 22-07-2025 11:35:38

Podobno łatwo można zrobić STOP w Ogarze wykorzystując moduł stop z wsk i żarówkę dwużarnikową w ori lampie. Ktoś może zna szczegóły, ma jakiś schemat itp?

RE: Romet Ogar 200 - usprawnienia wszelakie (wątek zbiorczy) - romek - 22-07-2025 15:39:36

Nie widziałem nigdy żarówki rurkowej dwużarnikowej Smile włącznik z WSK działa na zasadzie takiej że trzeba go założyć tak, aby pedał ciągnął pręcik od włącznika. Lampę też musisz jakoś rzeźbic. Druga rzecz że wg mnie to stop powinien się też włączać przy wciśnięciu przedniego hamulca.

RE: Romet Ogar 200 - usprawnienia wszelakie (wątek zbiorczy) - grissley - 22-07-2025 15:50:36

(22-07-2025 15:39:36)romek napisał(a):  Nie widziałem nigdy żarówki rurkowej dwużarnikowej Smile włącznik z WSK działa na zasadzie takiej że trzeba go założyć tak, aby pedał ciągnął pręcik od włącznika. Lampę też musisz jakoś rzeźbic. Druga rzecz że wg mnie to stop powinien się też włączać przy wciśnięciu przedniego hamulca.

Odnośnie żarówki to zasugerowałem się tym wpisem:

(23-10-2016 22:02:58)XeardonLordeX napisał(a):  ja miałem chwilowo w swoim znak stopu, z tyłu miałem dwuwłóknową rurkową żarówke 6V5W/2W, i po prostu od simsona dałem włącznik z klamki hamulca przedniego do mnie na przód, i na luzie wszystko grało

RE: Romet Ogar 200 - usprawnienia wszelakie (wątek zbiorczy) - romek - 22-07-2025 16:40:44

No to jak uda ci się wyrzeźbic z przodu włącznik to spoko, aczkolwiek żarówki takiej nie widziałem nigdy. Trzeba rzeźbić w lampie, wykazać się inwencja