![]() |
Stajnia Bola - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Po godzinach (/forumdisplay.php?fid=22) +--- Dział: Hydepark (/forumdisplay.php?fid=23) +--- Wątek: Stajnia Bola (/showthread.php?tid=53700) |
RE: Stajnia Bola - NoSeLatamTrochu - 22-03-2024 23:12:43 Dzisiaj po serwisie wyjechał bliźniak mojego bandziora, gaźniki, zawory, olej, filtry, płyny hamulcowe, przegląd ogólny, no i mycie, sprzęt przygotowany do sezonu na 110%, a klient zadowolony. Ja jednak ciągle mam jakąś nieodpartą ochotę grzebać przy starych sprzętach, ciągle myślę nad zapłonem w moim romecie, zrobić go na ludzi, tyle że szkoda mi uziemiać mojego sprzęta wyciągając z niego silnik, oraz zajmować sobie miejsce w warsztacie rozebranym rometem. Myślę czy nie kupić eksperymentalnych karterów do pasowania zapłonu, a może w przyszłości jakichś innych patentów oczywiście nie dodałem zdjęcia ![]() RE: Stajnia Bola - NoSeLatamTrochu - 21-05-2024 14:29:52 wie ktoś może jak zdemontować sensownie kanapę nie mając kluczyka do zamka? niestety zaginął gdzieś no i nie mam możliwości zrobienia tego w cywilizowany sposób RE: Stajnia Bola - NoSeLatamTrochu - 11-10-2024 00:04:07 Romet sprzedany, bandit prawie też, powoli leczę się z romeciarstwa, jakoś jak zacząłem robić te silniki na usługi, to mi się odechciało na to patrzeć, a i mały romet dla mnie jest, przyjemność z jazdy jest, ale polecieć gdzieś w dalszą trasę to już niestety lekka męka, sentyment pozostaje, ale trzeba iść do przodu i znaleźć nieco większy obiekt porządania, obecnie mam na wykończeniu wsk 125, ale rozglądam się nieustannie za etz 250. RE: Stajnia Bola - NoSeLatamTrochu - 17-01-2025 23:19:15 Siemanko, założyłem sobie takiego instagrama warsztatowego @rooster.proworks, będę tam chciał wrzucać jakieś fotki z prac, lub innych ciekawych rzeczy, będę wdzięczny za każdą obserwację, bo początki są trudne, dopiero zaczynam w tym temacie i będę chciał profil rozwijać w każdej wolnej chwili. dla ciekawych, nazwa rooster works wzięła się od kogucik garage, grupa kogucik spie*dolił i ucik, tak prześmiewczo z kolegami zawsze nazywaliśmy naszą grupę majsterkowiczów no i tak zostało od lat, a works, bardziej mi pasowało niż garage. RE: Stajnia Bola - NoSeLatamTrochu - 05-08-2025 11:01:49 No dobra wytrzymałem jakieś 8 miesięcy bez jazdy jawkami i rometami, tak mnie naszło i wygrzebałem ze stodoły kaczkę, chciałem ją byle jak sklecić aby odpalała i koła się kręciły, no ale po zrzuceniu głowicy cylinder cały zgnity, no to nic szybko rozbiorę silnik, zrobię co trzeba, składam i ganiam, no ale jak już tak rozebrałem wymyłem, no to żeby drugi raz tego nie robić stwierdziłem że silnik to zrobię porządnie, no i w ten oto sposób jawka stoi już tydzień rozebrana w oczekiwaniu na części, znaczy silnik złożony ale czekam na cylinder ze szlifu. No i zamiast groszy to już prawie tysiąc polskich złotych wciągnęła. No ale nic, w międzyczasie wyklepałem, poprostowałem i troche pospawałem blachy. Jeszcze Jeden temat, ktoś wie dlaczego przy zębatce zdawczej łańcuch tak wydarł karter? jak to rozbierałem to cały simmering był wycięty no i karter objechany jak na zdjęciu, czy to przez zębatkę 11z? Tulejka na miejscu była. https://imgur.com/a/SO1MSIr Stajnia Bola - łogór 200 - 05-08-2025 12:44:09 Za szeroki lancuch na moje,ciezki o wspolczesny lancuch idelanie pasujacy do jawki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Stajnia Bola - NoSeLatamTrochu - Wczoraj 00:25:32 nie chciałem już tego napawać, od segera do wierzchu zostało około 5mm, uszczelniacz ma 7, wkleiłem go dla pewności na masę, no ale wolał bym żeby sytuacja się nie powtórzyła, faktycznie zerknę na ten łańcuch, no i zębatki zamówiłem 12 oraz 13, zobaczymy czy mnie 13 pociągnie tu jeszcze fotka jawki, dziad totalny, ale chyba zrobię ją tak żeby mechanicznie śmigała na 110%, a z wyglądu będzie taki rat style https://imgur.com/a/3ydN6Bu RE: Stajnia Bola - grz3513k - Wczoraj 01:30:26 (Wczoraj 00:25:32)NoSeLatamTrochu napisał(a): Ja też bym tak zrobił mechanicznie na tip top, a wygląd zostawił jak jest Stajnia Bola - łogór 200 - Wczoraj 09:52:51 Faja jawka,pewnie nie ma co pchac pieniedzy w te smietniki aby jezdzila, Tak btw to renowacja takiej jawki jest duzo drozsza niz jakiegos rometa ze wzgledu na ilosc blach chromow i tak dalej i tak dalej Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk RE: Stajnia Bola - romek - Wczoraj 20:52:01 Pewnie tak trzeba żyć RE: Stajnia Bola - NoSeLatamTrochu - Dzisiaj 10:35:34 No w silniku zrobiłem wszystko, oprócz sprzęgła, bo jeszcze było w spoko stanie, łańcuch też, a że na wierzchu jest to można tam kiedyś wymienić, nie chciałem szkiełkować silnika żeby zachować też taki wygląd trochę brudny, jedynie dimerem wymyłem go ze wszystkiego, tematy typu linki łożyska w koła itd zamówiłem, zostanie jeszcze ogarnięcie przedniego zawieszenia i główki ramy bo ma luzy |