Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Składam zerodwajściatrzy, pewna kwestia
|
Autor |
Wiadomość |
Rafku
Drucidruci tu
Liczba postów: 1,821
Imię: Rafał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
Składam zerodwajściatrzy, pewna kwestia
Skończyłem przygotowywać to co miałem przygotować i nadszedł czas żeby to wszystko powoli zacząć składać.
Jest jeden dość poważny problem. Gniazda łożysk w moich karterach mówiąc krótko swoje lata sprawności mają za sobą...
Czytając wiele tematów jak temu zaradzić wywnioskowałem, że najlepszym rozwiązaniem będzie wklejenie łożysk na specjalny klej do tego przeznaczony.
Pozostaje kwestia, bo są to łożyska wału, czy lepiej wkleić je osobno, czy może razem z wałem?
Po wstępnych testach uważam, że lepszą opcją będzie to zrobić razem z wałem, bo nie chcę kolejnego wału z centrować.
Jest tutaj ktoś, kto miał do czynienia z tym klejem i może powiedzieć mi, czy kiedy nałożę ten klej (na co w ogóle - w gniazdo, czy na łożyska?), to one dalej wchodzą z tym luzem, czy już wchodzą z oporem, trzeba użyć już trochę siły?
Kolejna kwestia jest taka, że jak w poniższym filmiku widać, stary wał w komorze chodzi lewo prawo, czy istnieje opcja, że po złożeniu silnika z klejem mój wał może być źle osadzony w komorze, po prostu krzywo... Czy to może spowodować jakiś problem?
Dodatkowo widzę, że nie wiedzieć czemu łożysko od strony sprzęgła jakoś dziwnie wystaje poza obrys, w innym karterze tak nie ma, ale to chyba od tej mojej polerki komory, to chyba raczej nie będzie jakiś problem?
Doradźcie mi bardzo proszę, bo nie chce znowu się rozczarować i się z tym padłem pierniczyć...
Będę wdzięczny za jakiekolwiek mądre odpowiedzi (nie typu 'kup nowe kartery...')
http://www.youtube.com/watch?v=ypiXconbvUs
Pony 50-M2 '82
Ogar 200 '88
50T1 '80
Komar 2351 '79
Mini ścigacz 50cc
Bemi Cross 110cc
Bashan ATV 150cc
|
|
23-11-2015 21:04:57 |
|
|
Rafku
Drucidruci tu
|
RE: Składam zerodwajściatrzy, pewna kwestia
Spookojnie, sama komora jest (po mojemu) wypolerowana, a przed społowieniem poleci nitro i wyczyszczę to wszystko papierem do sr^nia Żeby było elegancko wyczyszczone, odtłuszczone.
Wielkie dzięki za podpowiedź, pozostaje jeszcze kwestia wału i w zasadzie zdystansowania, bo chyba tak to powinienem nazwać Ktoś coś?
Pony 50-M2 '82
Ogar 200 '88
50T1 '80
Komar 2351 '79
Mini ścigacz 50cc
Bemi Cross 110cc
Bashan ATV 150cc
|
|
23-11-2015 22:46:11 |
|
|
plusminus
Technik
Liczba postów: 1,003
Imię: Iwo
Pojazd: Inny
|
Wkładasz łożyska, wał, bez skrzyni biegów, skręcasz silnik, wkładasz szczelinomierz pomiędzy wał a karter, mierzysz tam luz, następnie dodajesz grubość uszczelki i odejmujesz około 0,2mm na stronę (ściśliwość uszczelki) i następnie dobierasz odpowiednie podkładki, tak aby wał był po środku.
"Co to jest takie niebieskie pod siedzeniem????
To coś to jest turbina Mixolu, nie grzeb tam bo Ci łapy urwie."
Moje BP
|
|
23-11-2015 23:39:45 |
|
|
Rafku
Drucidruci tu
|
No dobra, załatwiłem sobie przyrządy do mierzenia i siedzę sobie i dumam, przy okazji brecham z ludzi, którzy lubią pisać te same rzeczy milion razy XDD Ale nie o tym.
Fota z placu boju
Sytuacja wygląda następująco, otóż mam wał z łożyskami, którego szerokość od łożysk od strony zapłonu, do łożyska od strony sprzęgła wynosi 69mm
Natomiast ta sama szerokość w moim nowym wale wynosi 69,7mm...
Komora korbowa w moich karterach od pierścienia w gnieździe do pierścienia w gnieździe wynosi 70mm
Czyli wychodzi na to, że muszę szukać podkładki dystansowej o grubości 0,3mm, którą założę na czop wału przed którekolwiek łożysko?
Sytuacja trochę ujowa niestety jest, bo raz wyszło mi, że komora wynosi 70,7mm:/ Więc chyba najlepszą opcją jak dam podkładkę o grubości 0,5mm, po prostu żeby był zapas, oczywiście luz jakiś pozostanie, no ale lepszy mniejszy niż większy
Pony 50-M2 '82
Ogar 200 '88
50T1 '80
Komar 2351 '79
Mini ścigacz 50cc
Bemi Cross 110cc
Bashan ATV 150cc
|
|
24-11-2015 23:32:41 |
|
|