Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Zetka czy Ws50
|
Autor |
Wiadomość |
Latos
Sezon trwa cały rok
Liczba postów: 2,004
Imię: Kacper
Pojazd: Inny
|
RE: Zetka czy Ws50
Router bo tańszy, mają wiele podobnych części, części do routera ogólnie tańsze, lepiej jest z oponami a konkretnie z tylną, na 16 cali w zetce ciężko coś naciągnąć, z 18 calami w routerze nie ma problemu. I jak nie będziesz wstawiać na zimno, stuntów uprawiać, itp. to jedno i drugie zrobi 30 tysięcy spokojnie. Ogólnie jak kupujesz nowy to raczej skłoniłbym się w stronę junaka, chyba są trochę bardziej trwałe niż reszta z tego co zauważyłem, z tym że czasy seryjnych 70tek minęły. Jak kupujesz używany to bierz to, co się trafi, co będzie w najlepszym stanie i za najmniejsze pieniądze przy tym. Takie jest moje zdanie na ten temat
Zajrzyj do mojego zippa
Mój BikePics
|
|
20-10-2015 18:14:07 |
|
|
JGNZM
Chartełowiec
Liczba postów: 1,247
Imię: Mikołaj
Pojazd: Romet Chart
|
|
21-10-2015 18:29:38 |
|
2 użytkowników postawiło piwo JGNZM za ten post:2 użytkowników postawiło piwo JGNZM za ten post.
Matinek (10-21-2015), PawełBike (10-21-2015)
|
JGNZM
Chartełowiec
Liczba postów: 1,247
Imię: Mikołaj
Pojazd: Romet Chart
|
|
21-10-2015 21:15:32 |
|
|
Latos
Sezon trwa cały rok
|
A ja polecam zamiast simsona chinola, simson to za przeproszeniem stare gówno i nie byłbym tak do niego przekonany jak do chiniola. Sam najechałem sporo kilometrów i nic mi się nie działo, koledzy mieli simsony to zdarzało im się pchać
Ja bym mimo wszystko brał routera. To i to ma wibracje, to i to ma podobną wytrzymałość, no może trochę na korzyść zetki, ale i tak w razie czego części do routera są 2x tańsze. Moce mają podobne, z tym, że do zetki można szukać silnika 125 (używany raczej tylko bo nowe strasznie drogie) a do routera można zrobić przeróbkę na 110 albo silnik 125 który jest tańszy, niestety troche słabszy. Ja bym brał routera i sie nie bawił w zetki. I router bez grzebania przy 50km/h ma 7 tys. obr. a nie odcięcie jak zetki. I na seryjnych oponach jedno i drugie sie do dupy prowadzi, zetka może nawet gorzej bo ma mniejsze kółko z tyłu
Zajrzyj do mojego zippa
Mój BikePics
|
|
21-10-2015 21:32:42 |
|
|
PawełBike
Uczeń mistrzów prowizorki
Liczba postów: 479
Imię: Paweł
|
Miałem i routera ws 50 i simsona s51, i tylko moge stwierdzić że prócz jazdy to nic nie wiesz o tym. od nowiściu router 1500km padł siemering od kopniaka, mimo nikłego używania, łańcuch rozusznika rozciągnął się jak szmata, opony sami wiecie, przy jeździe 60km/h konieczne było po powrocie lutowanie kabli w przęłącznikach. Piorytetem czmeu to sprzedałem była rama z plastiku, przy 10 kmh połozyłem się na suchym piasku, wstałem, patrze krzywo koło względem zawieszenia, podjechałem do drzewa, lekko napręzyłem już w 2 stronę krzywe, i nie tylko to bo z innymi elemętami ramy było to samo. Już nie mówiąc o tym, że przy uginaniu amortyzatora w połowie błotnik tarł o koło poprzez jego jakimś cudem wygięcie. Fakt, simsona pchałem pare razy co w routerze nie pamiętamby się to zdarzyło, ale to były przypadki gdzie zerwał się napinacz koła i łańcuch spadł, paliwo, ulewa i chwilowo zalana instalacja. po 3 chinolach i 2 roku jazdy simsonem dalej uważam że to była najlepsza zmiana jaką można było zrobić w tej cenie, a "stare gówno" to nie koniecznie złom, to wytrzymały złom jeżeli umie się serwisować i porządnie robić. Bałbym się do takiej zetki wstawić coś większego niż 125 jak przy 50 się zwyczajnie łamią
PS: Jeżeli wybierasz 1 z tych dwu, to koniec gatki o chartach ogarach itp. Routerem dość wygodnie nawet było, lecz wibracje były mocne, a na nóżkach pasażera można było dostać parkinsona. Myślę, że zetka będzie lepszym wyborem nie dość, że pionowy silnik, to mniej słychac opini o połamaniu
Dziesiątki rowerów romet, niezliczone ilości innych, 4 motorowery, 1 motocykl, a zapał nadal nie ustaje...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-10-2015 22:50:56 przez PawełBike.)
|
|
21-10-2015 22:44:48 |
|
1 osoba postawiła piwo PawełBike za ten post:1 osoba postawiła piwo PawełBike za ten post.
KeiSangi (10-21-2015)
|
Latos
Sezon trwa cały rok
|
Zetki nie ma możliwości złamać. A nie wiem skąd się to bierze że te chinole takie awaryjne, ja mam zippa nekena czyli z płaskim silnikiem i jeżdżę nim, i nic sie z nim nie dzieje, zawsze odpala w każdych warunkach, obalił się pare razy i nic sie jeszcze nie pogieło, jedynie plastiki nieraz pękły. Na napinaczu łańcucha zerwał mi się gwint, teraz mam od MZ czy innego junoka i jest ok, działają. Elektryka fakt, nie jest to ich dobra strona, ale mi się nic aż takiego nie działo, jedyne co się z nim stało przykrego to się kilka kabli poprzytapiało i oprawka żarówki przedniej się stopiła i nie wiedzieć czemu stop nie świeci, oprócz tego wszystko jest ok i działa wszystko.
Zajrzyj do mojego zippa
Mój BikePics
|
|
21-10-2015 23:57:14 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|