Mój pierwszy Ogar 200
|
Autor |
Wiadomość |
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Mój pierwszy Ogar 200
Dzisiejsze doświadczenia mogę opisać tylko tak - Ten silnik remontował chyba sam szatan .
Gdy pierwszy raz dzisiaj ruszyłem Ogarem, to z jedynki wnet rwał się na jedno koło . Kompresja bajeczna, pali bez problemu, rozpędza się szybciej niż natychmiast, czego chcieć więcej? No dobra, można by jeszcze chcieć normalnego sprzęgła i działających świateł, ale to ogarnie się jutro, bo dziś kumpel miał zajob w pracy i nie wyrobił się z czasem. Mimo w/w wad, udało mi się dzisiaj pojeździć po dzielnicy i naprawdę jestem bardziej niż zadowolony . Teraz dopiero wiem, dlaczego każdy mi mówił, że mój Ogar jeszcze nie jest tak mocny jak powinien. Dopiero jak sam poczułem prawdziwą moc 223, to zrozumiałem . Jak już pisałem, jutro czeka mnie wymiana sprzęgła (tarcze, kosz, popychacze) i naprawa elektryki, bo nie ma świateł, mimo, że wszystko podłączone jak należy. Kable są okej, bo na poprzednim silniku (tym co nawet nie odpalił) światła działały, a od tego czasu nie ruszałem nic w instalacji, poza wywaleniem stacyjki. Prawdopodobnie cewki świetlne są do kitu, choć z zewnątrz wyglądają jak nowe.
Ech, jakie to zaje<fajne> uczucie znów wsiąść na Ogara i grzać ile fabryka dała
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
|
|
05-04-2014 22:03:30 |
|
|
Tomasso94
Przebiegły Administrator :D
Liczba postów: 4,036
Imię: Tomasz
|
|
05-04-2014 22:08:49 |
|
|
Quake96
|
No jak nie mam jak mam, skoro iskra jest i maszyna jeździ. Znasz jakiś szybki sposób na sprawdzenie prądu na cewkach, bez ich zdejmowania? Bo w zasadzie, podczas rozbierania, mogłem gdzieś naderwać jakiś kabelek, ale dzisiaj badałem całą instalację w lampie i wszystko jest podłączone.
|
|
05-04-2014 22:11:01 |
|
|
Tomasso94
|
|
05-04-2014 22:28:27 |
|
|
Tomasso94
|
|
05-04-2014 22:39:49 |
|
|
Quake96
|
MMMMOOOOTTTTÓÓÓÓRRRR!!!!
Dziś z kumplem wymieniliśmy sprzęgło, a ja na dodatek zająłem się światłami. Wcale się nie myliłem ze swoją hipotezą co do cewek, bo na cewkach ze starego silnika światła świecą . Jutro czeka mnie tylko podregulowanie sprzęgła (wiadomo, nowe wodziki muszą się wyrobić od kuleczki), a na przyszłość wymiana łańcuszka sprzęgłowego. Po dzisiejszych zabiegach silnik pokazał swój "pazur" i jak to stwierdził mój kumpel "brakuje tu czwórki" . Były drobne problemy z dźwignią biegów, która była jakaś powyginana, ale wymieniłem ją na inną, bo miałem trzy w zapasie . Na koniec zapodaję wam filmik z pierwszej przejażdżki po wymianie sprzęgła i cewek .
https://www.youtube.com/watch?v=_rA5FTLa...e=youtu.be
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-04-2014 21:43:32 przez Quake96.)
|
|
06-04-2014 21:40:23 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|