Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Klej do łożysk
|
Autor |
Wiadomość |
Rometowiec14
Romeciarz na całego
Liczba postów: 265
Imię: Wiktor
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Klej do łożysk
Cześć,
Chciałbym usłyszeć wasze doświadczenia odnośnie stosowania kleju do łożysk, którego jestem zmuszony użyć. Zamierzam go nałożyć po obu stronach łożysk wału korbowego i mam 2 pytania:
1) Jak dużo powinienem go nałożyć. Czy to ma być symboliczna ilość, po całym obwodzie łożyska czy tylko punktowo. Gniazda wcale nie są wyjechane do zera ale chcę uniknąć sytuacji sprzed wcześniejszego życia silnika.
2) Czy jeśli nałożę go na oba łożyska od strony zapłonu to czy w jakiś sposób nie wejdzie on pomiędzy podkładki dystansowe pomiędzy tymi łożyskami?
Liczę na pozytywne odpowiedzi oraz może jakieś triki co do używania takiego kleju ponieważ nie chcę niczego sknocić za pierwszym razem.
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu )
|
|
29-01-2022 21:38:04 |
|
|
Debesta
Człowiek Sztos
Liczba postów: 1,470
Imię: Lechu
Pojazd: Romet 2375
|
RE: Klej do łożysk
I pamietaj ze owy klej schnie tylko i wylacznie qowczas, gdy nie bedzie mial dostwpu do tlenu. Czyli zlozyc do kupy, uszczelnic wszystko i na polke, lub do ramy na tydzien. Dla bardzo wypierdzielonych gniazd, mozna rozrobic klej z bardzo drobnymi opilkami aluminium. Jesli kogos przeraza wizja xaplaty za nachromowanie lozysk, to chyba jedyna alternatywa. Aha i warto wspomniec w tym temacie, ze tak zwana korona krolow, czyli bicie punktakiem powierzchni gniazda nic nie da. Lozysko musi byc 'trzymane' cala powierzchnia cylindryczna.
"Ludzie, nie wierzcie w to że Ja jestem. Może i jestem, nie powiem że nie"
|
|
30-01-2022 09:59:15 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|