Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Podróż do okoła świata
|
Autor |
Wiadomość |
spiritualgifted
Nowy
Liczba postów: 5
Imię: Kamil Jan Wlodarczyk
Pojazd: Inny
|
Podróż do okoła świata
Witam,
Bardzo dziękuję wam za przyjęcie mnie do grona
Słuchajcie, planuje tripa do okoła może na początek Polski czy podołam. Później jak będę doświadczony polece w dłuższą trasę.
Planowałem zakup roweru elektrycznego, jednak tata mnie zaraził starą szkołą.
Powiem wam, że te motorowery Rometa są piękne! Szkoda, że się nie udalo produkować i rozwijać do tej pory na taką skalę jak w kartach historii piszą.
Bardzo konkretnie kilka pytań:
Który motorowerek z dostępnych na rynku może być Romecik może nie być
1. Ma najmniejszą wagę, czy da się jakiś pod pache?
2. Który ma jakąś w miarę przyzwoitą amortyzację jak bym chciał po jakiś szosach pojeździć, lub ew. do przerobienia?
3. Który najlepszy model ma ręczne pedały? i czy wogóle warto? pewnie te rowerki są cięższe, jak jest pedałować taki rower? W sumie troche nogi bym mógł zrobić haha
4. Który jest najbardziej pakowny, żebym mógł się załadować na niego z namiotem, śpiworem itp.
Szczegołnie się zainteresowałem Rometami a nie zwyczajnymi skuterami, ze względu na wielkość kół.
Baardzo dziękuję za wszelkie opinie i uwagii?
|
|
19-07-2020 14:22:26 |
|
|
Odrestaurator
Majster
Liczba postów: 3,256
Imię: Szymon
Pojazd: Inny
|
RE: Podróż do okoła świata
Lżejsze, waga starego Rometa to ok. 50kg a te nowsze oscylują w granicach 70-80kg.
Po chodniku nie można jeździć, po lesie też nie.
Wytłumić? tam już nie ma co wytłumiać, można jakieś db-killery ładować itd ale pewnie go zmulisz, to już jest wystarczająco ciche.
100kg ładunku łącznie to sporo jak na motorower, będzie miał ciężko. Za małolata się jeździło we dwie osoby czyli ~50kg jedna, razem sto, to już romet miał ciężko. Szkoda go tak męczyć, prędzej 125 idzie tak podróżować z tych mniejszych pojemności. Nie mówię że się nie da, bo nie takie rzeczy ludzie robią, ale przyjemność z tego płynąca jest chyba średnia.
Mój Simson
YT: POLMOZBYT
|
|
20-07-2020 13:10:04 |
|
1 osoba postawiła piwo Odrestaurator za ten post:1 osoba postawiła piwo Odrestaurator za ten post.
spiritualgifted (07-20-2020)
|
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Podróż do okoła świata
[img]100kg ładunku łącznie to sporo jak na motorower, będzie miał ciężko.[/img]
Dezamet może i tak. Nie chcę nic mówić, ale ja sam ważę 90-95kg i Ogar 200 ze mną daje sobie bez najmniejszego problemu radę. Nie raz, nie dwa jechałem też w dwójkę, fakt że wtedy było już trochę słabiej, ale nadal "jakoś" to jechało. Także 100kg to bułka z masłem, o ile mówimy tu o silniku jawki, bo resztę to można sobie darować przy takich wymaganiach.
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
|
|
20-07-2020 17:11:52 |
|
1 osoba postawiła piwo Quake96 za ten post:1 osoba postawiła piwo Quake96 za ten post.
spiritualgifted (07-20-2020)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|