Suzuki - od Damiana ;P
|
Autor |
Wiadomość |
Damian4570
Zaawansowany hardware'owiec
Liczba postów: 1,305
Imię: Damian
Pojazd: Romet Kadet
|
Suzuki - od Damiana ;P
W tym temacie chciałbym przedstawić Wam mój kolejny pojazd Apusia poszła w świat w ostatnim tygodniu czerwca, zaś 2 lipca nabyłem "Gienka" za okazyjne pieniądze
W sumie to pod uwagę brałem kilka różnych modeli i marek, min:
Romet Division 125, 250, Honda Shadow 125, Kawasaki El 250, 600, Suzuki GS 500, Bandit 600, Honda Varadero 125,Honda CB 500, Yamaha XJ 750 i wiele wiele innych Oczywiście kilka z w/w motorków odpadło z powodu posiadanej mocy... Więc zacząłem rozglądać się za czymś na styl cruisera/choppera - wybór padł na Suzuki GN 250, wiem motor mocą nie porywa , ale za to ma ładną stylistykę, jest dynamiczny (przynajmniej do 100 km/h, przy 140 km/h ma dość), no ale nie chodzi mi o nie wiadomo jakie zasuwanie, tylko spokojną, relaksacyjną jazdę Nie wiem ile będę miał swojego "Gienka" - może rok, lub dwa, potem planuję przesiadkę na Shadowa 750 Ewentualnie Kawasaki Vulcan 800, lub Suzuki Intruder 800. Zaś marzeniem jest posiadanie HD Road Kinga, lub GL'a 1800 (czyli najbardziej rozpoznawalnego turystyka Hondy ) Na pierwszy motocykl, nie chciałem ścigacza, ani miejskiego naked'a - bo po pierwsze motocykl jest mi potrzebny do dłuższych tras, więc wygodna pozycja za kierownicą być musi Nie zależy mi na tym, aby być pierwszym na światłach itp. A poza tym te wszechobecne plastiki na "ścigaczach" też jakoś specjalnie mnie nie kręcą - wolę znacznie więcej chromu
Co do mojego "Gienka" - motocykl podchodzi już prawie pod zabytek, bo rocznik to 1990 Na szczęście z niewielkim przebiegiem, bo 27k i co widać i słychać po silniku Jedyną wadą jest kosmetyka, nad którą w miarę możliwości czasowych pracuję. Niestety motorek stał przez 7 lat pod chmurką - co odbiło się negatywnie, na tarczach zegarów - to co było czarne, jest jasno czarne, a to co było na czerwono, jest białe... Tak więc tarcze na pewno kiedyś wymienię Natomiast lewy i prawy dekiel silnika pokryły się nalotem, które po naprawdę długim polerowaniu papierami i pastą, zaczęły jakoś wyglądać. Oczywiście zaraz po zakupie wymieniłem olej oraz filtr oleju, oraz zajrzałem przy okazji polerowania dekla, do sprzęgła - tarcze są w stanie dobrym+ Co do wrażeń z jazdy... Suzia, do 100 rozpędza się dynamicznie, jednak przy 110-120km/h silnik już nie ma zbytniej mocy i zwyczajnie ma dość (choć nie do końca ) Jednak biegi (jak to w Suzuki) chodzą precyzyjnie, a zawieszenie, to bajka Motorek wręcz "płynie" po drodze, a kanapa i pozycja za kierownicą sprawia, że nie chce mi się czasem wracać do garażu xD Tylko bym jeździł i jeździł Na razie starczy tego rozpisywania się, zarzucam fotki, które zrobiłem na początku lipca, ale mam też nowe, które w miarę czasu również będę wrzucał, a jak pogoda dopisze i czas pozwoli to będą filmiki z jazdy
Fotki:
|
|
23-09-2014 21:30:07 |
|
|
Damian4570
|
RE: Suzuki - od Damiana ;P
Kadetmen - ten również został wykupiony z L"ki Jednak, chyba udało mi się szczęśliwie tracić na dobry egzemplarz
Latos - tak, zastanawiam się poważnie nad szybą, bo na trasie przy średniej 120/130 km/h napór powietrza trochę drażni, a zwłaszcza przy temperaturze 15 stopni Biegów Gienek posiada 5, zaś spalanie? Hmm, oficjalnie dane podają do 4,5 L/100 km, zaś ja za 20 zł mogę zrobić coś koło 80 km Ale bak pojemnością nie powala, bo wchodzi bodajże 11 L z czego 1 czy 1.5 L to rezerwa, wiec zasięg powiedziałbym średni, jak dla mnie wystarczający
Wysłane z mojej Xperi Z1 przy użyciu Tapatalka
|
|
23-09-2014 22:33:46 |
|
|
Damian4570
|
|
23-10-2014 16:50:21 |
|
|
Damian4570
|
|
24-10-2014 00:25:05 |
|
|
Damian4570
|
|
27-10-2014 00:17:06 |
|
|
Damian4570
|
|
05-11-2014 22:44:01 |
|
|
czupryn89
Nowy
Liczba postów: 22
Imię: Jarek
Pojazd: Inny
|
RE: Suzuki - od Damiana ;P
Kolego jeździłem takim gienkiem na nauce jazdy. Było to co prawda kilka latek temu. . Ale miło wspominam ten motocykl z mocą nie ma szału , moja mz objeżdża go z każdej strony ale przecież to nie o to chodzi. Motocykl napewno wygodny i ekonomiczny . Do turystycznego popierdywania w sam raz
Co do przeszłości jako L to bądź dobrej myśli że nie zaliczył on tyle dzwonów co ten na którym ja śmigalem.
W ciągu 2 miesięcy miał 3 ślizgi w których ja nie uczestniczylem na szczęście ale raz mało brakowało. Tak czy inaczej chodził bezawaryjnie .
Dbaj o niego a napewno posłuży długo
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2014 23:51:23 przez czupryn89.)
|
|
05-11-2014 23:50:34 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|