Zapłon tyrystorowy - co polecacie
|
Autor |
Wiadomość |
dominik1996r
Przyszły elektryk
Liczba postów: 119
Imię: Dominik
Pojazd: Romet Ogar 205
|
Zapłon tyrystorowy - co polecacie
Witam. Tak od rana wpadłem, żeby zrobić jakiś zapłon tyrystorowy. Bo co płytkę się jakoś wytrawi,elementów zbyt dużo nie idzie, prawie wszystkie mam z odzysku tylko jest jedna sprawa. Który schemat wybrać? Zamierzam go założyć do ogarka 205, później do silnika s-38 który sobie leży. Właśnie akurat wczoraj wymieniałem platynki no i taki zapłon z tego co czytałem to same zalety. Co sądzicie o tym? Na chlopcyrometowcy.pl widziałem jeden temat ale tam było, żeby kupić. Mi akurat nie wymaga taki zapłon, ale jak jest możliwość to można złożyć.
Drugą sprawę kieruję do posiadaczy. Jak umieściliście układ? To znaczy wiem, w schowku tylko jak kable poprowadzone. Można prosić o zdjęcia?
Myślę, że temat przyda się jak najbardziej, a w przyszłości jak się uda, hmmm... może poradnik jakiś?
Dziękuje i pozdrawiam
Wesołych!!
Zapomniałem, myślę nad tym schematem.
http://marcek20.ovh.org/zaplon1_m.jpg
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-12-2013 20:29:01 przez dominik1996r.)
|
|
22-12-2013 20:22:46 |
|
|
stqc
Moderator
Liczba postów: 3,745
Imię: Maciek
Pojazd: Romet Chart
|
RE: Zapłon tyrystorowy - co polecacie
(22-12-2013 21:14:43)BigSoft napisał(a): Kondensator 1uF/600V możesz podmienić na dwa szeregowo połączone 0,5uF/400V albo nawet 1uF/400V, co da w pierwszym przypadku większy kondensator 1uF/800V albo w drugim przypadku 2uF/800V.
Nie wkradł się błąd?
Bo dwa kondensatory połączone szeregowo 0,5uF to z moich wyliczeń wychodzi że jest to 0,25uF bo w połączeniu szeregowym pojemność wypadkowa będzie mniejsza niż najmniejsza pojemność kondensatora
Korzystałem z tego wzoru
http://upload.wikimedia.org/math/5/b/3/5...7bd9ec.png
Chyba chciałeś napisać że będzie to połączenie równoległe bo w tym połączeniu się sumuje pojemności kondensatorów Czyli 0,5uf połączone równolegle z 0,5uf to 1uF, a 1uf połączony równolegle z 1uf to 2uf
Czyli chciałeś napisać że ma być to połączenie równoległe
xyz
|
|
23-12-2013 19:56:32 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|