Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet Pelikan i Struś
|
Autor |
Wiadomość |
PawDan
Nowy
Liczba postów: 33
Imię: Franek Kimono
Pojazd: Inny Romet
|
Romet Pelikan i Struś
Witam wszystkich.
Po ostatnich wpisach w „nasze rowery” tak jakoś poważnie się zrobiło Duże rowery, na dużych kołach, zapewne dla dużych ludzi, dużych czyli zapewne poważnych To może dla odmiany kilka fotek Rometa dla dzieci Na kołach 16 calowych. Pelikan rocznik 1983 w wersji „max gadżet” Właściwie do „max” brakuje kilku rzeczy: zastanawiałem się nad dodatkową lampką tylną. Również bateryjną jak ta przednia i fajnie byłoby dorwać takie urządzonko, które zakłada się na manetkę na kierownicy i wydaje ono dźwięki imitujące warczenie silnika Ale kupienie tego graniczy chyba z cudem
Pelikan został kupiony za 50zł na tablica.pl w wersji golas: tzn bez gadżetów, oświetlenia i miał rozklekotane pedały. Mimo to był jednak świetnie zachowany. Lakier jest oryginalny i tylko gdzie niegdzie został podmalowany punktowo zaprawkowo za pomocą szpilki Koła i chromy wystarczyło wypolerować, opony i plastiki przetrzeć odpowiednimi kosmetykami stosowanymi np do czyszczenia samochodu. Pedały kupiłem sprawne na pchlim targu za 10zł/komplet. Jedynie osłona łańcuha została pomalowana w całości, ponieważ była mocno sfatygowana. Również bagażnik został tu i ówdzie tryśnięty sprayem zmieszanym pod kolor w mieszalni lakierów samochodowych. Acha, kupiłem również nową naklejkę z nazwą roweru gdyż oryginalna była z jednej strony poważnie zdarta. Przesmarowałem tu i ówdzie, podpompowałem koła. Pojazd bez zająknięcia przejechał jakieś 25-30 kilometrów w czasie swojego debiutu na zlocie zabytkowych rowerów. Pozdrawiam Romeciarzy
Mam nadzieję, że nie za dużo fotek wrzuciłem...
|
|
20-10-2013 02:44:43 |
|
|
wnusiu94
Moderator Działu Rowerowego
Liczba postów: 3,184
Imię: Adam
Pojazd: Romet 50-T-1
|
|
20-10-2013 10:33:21 |
|
|
van de loro
Uczeń
Liczba postów: 232
Imię: Marcin
Pojazd: Inny
|
|
20-10-2013 20:25:18 |
|
|
PawDan
Nowy
Liczba postów: 33
Imię: Franek Kimono
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Romet Pelikan i Struś
Witam. Fajnie, że oglądanie Pelikana ucieszyło choć na chwilę kilka osób, bo mnie on cieszy cały czas Nigdy nie widziałem takiego zielonego Pelikana w metaliku, ale pewnie wyglądał super. Pelikan w wersji UNIVERSAL zapewne posiadał też opony z białym bokiem. Ja myślałem o takich oponach do swojego ale odpuściłem sobie, bo zielone Pelikany jakoś zawsze kojarzyły mi sie tylko z czarnymi oponami. Mój ma naklejkę "LUX" ale chyba dotyczy to tego, że posiadał fabrycznie oświetlenie. VAN DE LORO - nie wiem o jakiej lampie tylnej piszesz, ale mam taką na baterie przyczepianą z tyłu na ramę. Planuję ją zamontować. Miałem też w planach założenie drugiej lampy migaczy pod tylny odblask na tylnym błotniku, ale wtedy na kierownicy robi się strasznie dużo kabelków.... Przemyślę to jeszcze....
Co do "pierdzącej manetki" to zależałoby mi na takiej starej, z epoki. Wojski, jeśli miałbyś do sprzedania, byłbym szalenie wdzięczny. Generalnie to tyle co planuję jeszcze do niego ewentualnie założyć. Mam jeszcze koszyk na bidon z epoki, chyba taki jak do Huragana czy coś.... ale nie zakładałem, bo jakoś nie wyglądał ciekawie na takiej małej ramie. Wszystkie gadżety kupiłem na znanym serwisie aukcyjnym. No, oprócz okrągłych koralików na tylnym kole, bo są one ze starego Jubilata mojej dziewczyny. Posiadm też bardzo łdnie zachowaną lampkę przednią ROMET w standrdowym kształcie, ale ta bateryjna wydała mi się bardziej ciekawa w kształcie
Co do innych rowerów to obecnie czaję się na jakiegoś UNIVERSALA na bazie Wigry albo jakiegoś innego starego polskiego składaka: Karat, Sokół lub Czajka itp. Ale nie ukrywam, że czekm na jakiś defiladowy okaz
|
|
20-10-2013 22:29:29 |
|
|
nie_mientki
Pomocny użytkownik
Liczba postów: 6,375
Imię: Michał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
|
20-10-2013 22:47:58 |
|
|
van de loro
Uczeń
Liczba postów: 232
Imię: Marcin
Pojazd: Inny
|
RE: Romet Pelikan i Struś
(20-10-2013 22:29:29)PawDan napisał(a): 1.Nigdy nie widziałem takiego zielonego Pelikana w metaliku, ale pewnie wyglądał super. Pelikan w wersji UNIVERSAL zapewne posiadał też opony z białym bokiem.
tak, wygladał super. Rocznik 1970. Universal wersja na export ciemny zielony metalik, a opony miał całe białe ze starym bierznikiem rodem z Czajki lub Flaminga.
(20-10-2013 22:29:29)PawDan napisał(a): 2.Ja myślałem o takich oponach do swojego ale odpuściłem sobie, bo zielone Pelikany jakoś zawsze kojarzyły mi sie tylko z czarnymi oponami.
Raczej tak, biało czarne raczej były na export. Wiemy równiez że Wigry raczej też miały zazwyczaj czarne opony, a jedna były odstepstwa od tej reguły. Jak nie mieli czarnych to zakładali biało czarne. Tak samo było z bagażnikami, nie które dostwały chromowane.
Ty masz Luxa, dopuszczalna jest taka modyfikacja. Strzelać z tego niebedziesz.
(20-10-2013 22:29:29)PawDan napisał(a): 3. Mój ma naklejkę "LUX" ale chyba dotyczy to tego, że posiadał fabrycznie oświetlenie.
Najprawdopodobniej, moższ mieć rację.
VAN DE LORO - nie wiem o jakiej lampie tylnej piszesz, ale mam taką na baterie przyczepianą z tyłu na ramę. Planuję ją zamontować. Miałem też w planach założenie drugiej lampy migaczy pod tylny odblask na tylnym błotniku, ale wtedy na kierownicy robi się strasznie dużo kabelków.... Przemyślę to jeszcze....
Chodziło mi o migacze, zakładaj są i będzie super !!!!!!
Moja sugestia, na bagażniku nad odblaskiem. To dobre miejsce, chociaż ja miałem na sztycy siodłowej nad bagażnikiem.
(20-10-2013 22:29:29)PawDan napisał(a): 4.Co do "pierdzącej manetki" to zależałoby mi na takiej starej, z epoki. Wojski, jeśli miałbyś do sprzedania, byłbym szalenie wdzięczny. Generalnie to tyle co planuję jeszcze do niego ewentualnie założyć.
Chyba, że starej. Chociaz ja bym nie zakładał, ale to moje zdanie.
(20-10-2013 22:29:29)PawDan napisał(a): 5. Mam jeszcze koszyk na bidon z epoki, chyba taki jak do Huragana czy coś.... ale nie zakładałem, bo jakoś nie wyglądał ciekawie na takiej małej ramie. Wszystkie gadżety kupiłem na znanym serwisie aukcyjnym. ...
Dawniej były montowane na sztycy nad przegięciem. Powinno dobrze wzgldać. Mnie się wtedy podobało.
(20-10-2013 22:29:29)PawDan napisał(a): 6. Posiadam też bardzo łdnie zachowaną lampkę przednią ROMET w standrdowym kształcie, ale ta bateryjna wydała mi się bardziej ciekawa w kształcie
Zdecydowanie ta jest fajniejsza, nawiązuje do lat 60-tych, okresu który nawiązywał do skrzydeł samolotów odrzutowych. Ona taka właśnie jest !!!!
(20-10-2013 22:29:29)PawDan napisał(a): Co do innych rowerów to obecnie czaję się na jakiegoś UNIVERSALA na bazie Wigry albo jakiegoś innego starego polskiego składaka: Karat, Sokół lub Czajka itp. Ale nie ukrywam, że czekm na jakiś defiladowy okaz
słusznie, nie sztuką jest mieć 50 rowerów. Ważne jakie i w jakim są stanie.
Patrz rowery Polmosa czy wygry jubileuszowe
Chociaż jest jedna rzecz na którą zwróciłem uwagę. Pod dunamo jest podpięta tylko tylna mała lampka. Powinieneś przemyśleć jakie chcesz mieć zasilanie lamp. Dynamo czy bateria, troche mi się to kłóci ze sobą. Chociaż rozumię, jakie mialeś chęci.
Chociaż jest jedna rzecz na którą zwróciłem uwagę. Pod dunamo jest podpięta tylko tylna mała lampka. Powinieneś przemyśleć jakie chcesz mieć zasilanie lamp. Dynamo czy bateria, troche mi się to kłóci ze sobą. Chociaż rozumię, jakie mialeś chęci.
Moje rowery:
Schwinn Hornet - 2013
i
Romet Universal - 1978 (bananarama 1) http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=8377
Cross 2 - 1988 (bananarama 2) http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=19940
Wigry 3 - 1983 http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=19434
Jubilat - 1996
Reksio - 1996 http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=8380
dawniej: Universal (Pelikan) - 1970
http://www.poleasingowe-lodz.gratka.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-10-2013 00:24:31 przez van de loro.)
|
|
21-10-2013 00:18:22 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|