![]() |
Romet Universal - indetyfikacja - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207) +--- Dział: Identyfikacja rowerów Romet (/forumdisplay.php?fid=211) +--- Wątek: Romet Universal - indetyfikacja (/showthread.php?tid=6461) |
Romet Universal - indetyfikacja - Arek03170 - 01-08-2012 17:39:34 To mój pierwszy post na forum, także wypadałoby się przywitać :] Witam całą społeczność rometowską ![]() Godzinkę temu stałem się posiadaczem starego roweru Romet i to jest głównym powodem tego tematu. Sprawa wygląda następująco: szukałem roweru na szosę do przeróbki na single speed/ostre koło. W ręce wpadł mi stary rower dziadka, dostałem go za free i zanim cokolwiek z nim zrobię chciałbym się dowiedzieć, do czego w ogóle się nadaje i co to za model, stad zarejestrowałem się najpierw tutaj, a nie na forum szosowców ![]() Rower to czerwony Romet z grupy Universal. Po wstępnych oględzinach: rura górna 60 cm, podsiodłowa 58. 3 biegi w tylnej piaście, 2 hamulce szczękowe, plastikowe, białe siodełko na sprężynach, opony z białym paskiem, dynamo, pełne, chromowane błotniki, licznik analogowy, oryginalna pompka. Wszystkie części są oryginalne, rower jest w świetnym stanie, na chodzie. ![]() Uploaded with ImageShack.us pierwsze pytanko: co to za model i czy jest coś wart drugie: odrestaurować, czy przerobić reszta pytań pewnie wyjdzie w praniu ;] Pozdro RE: Romet Universal - indetyfikacja - ROmen - 01-08-2012 20:36:42 Na początek rada - odwracaj publikowane zdjęcia. "Rower to czerwony Romet z grupy Universal." Uniwersal, to nie była grupa, tylko poborca haraczy z W-wy za członkowstwo firm przemysłu lekkiego do której Predom - Romet i ZR. Romet należeć raczej musiał, aby za eksportowany towar otrzymać dewizy (w tym ruble transferowe) O Uniwersalu można stworzyć osobny post Twój rower to eksportowy wyrób z Rometu. Jeżeli wygląda i jest na tyle sprawny jak opisałeś, to wypucuj na błysk i nic nie zmieniaj. Podaj pełen numer z główki ramy i nazwę na manetce zmiany biegów (podejrzewam angielska piastę tylną STURMEY ARCHER) Możliwe, że uda się dobrać nazwę krajowa tego roweru. RE: Romet Universal - indetyfikacja - gabriel0 - 01-08-2012 20:47:44 Czy to nie jest wagant? Bo mam chyba takiego samego... Mój wygląda tak http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=4379 RE: Romet Universal - indetyfikacja - Arek03170 - 01-08-2012 21:17:20 na manetce niestety nie znalazłem nazwy, wygląda jakby brakowało dekielka. Uwaga: dynamo działa a przednia żarówka nie jest przypalona ![]() ![]() Numer ramy: 890110.4933 http://imageshack.us/photo/my-images/198/zdjcie0391s.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/864/zdjcie0392.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/705/zdjcie0393n.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/163/zdjcie0394v.jpg/ RE: Romet Universal - indetyfikacja - ROmen - 01-08-2012 22:32:56 Wygląda zupełnie nieźle. Ma 23 lata. Popatrz, lub poszukaj napisu na tylnej piaście. W tym samym czasie produkowano rower Mars, ale nie miał biegów w piaście, chociaż z wyglądu identyczny. Eksportowym wyrobom fundowali różne dodatki i Uniwersale posiadały numery typów. Miałem wszystkie katalogi wyrobów Rometu z tamtych lat, ale był czas na rozpalanie tym w piecu. Teraz by się przydały. Dla gabriela0 to na 100% nie jest Wagant. RE: Romet Universal - indetyfikacja - Arek03170 - 01-08-2012 23:01:01 piasta to 3 biegowa Shimano. Wygrawerowany napis 3S i wybite : Shimano-Japan. Czyli dziadek nie ściemniał, faktycznie - japońska robota RE: Romet Universal - indetyfikacja - ROmen - 02-08-2012 21:25:24 Piasta tylna Shimano, to jest oryginał Made in Japan. Romet importował oryginalne piasty i przerzutki, bo nasze to masakra. Ratowano się czeskimi Favoritami, ale i to okazało się przeżytkiem Żadna podróba i lepsza od angielskiej STURMEY ARCHER. Ogólnie trochę zazdroszczę tobie tego roweru. Mam aktualnie Pegasusa Solero Alu 28" trekking, ale chętnie kupiłbym twojego dla sentymentu. JESTEŚ POSIADACZEM ROWERU O NIEZŁYM WYPOSAŻENIU I CHROŃ GO DLA SIEBIE. TERAZ TAKICH NIE PRODUKUJĄ. NIE PRÓBUJ GO PRZERABIAĆ, BO TO NIE MA SENSU. RE: Romet Universal - indetyfikacja - Arek03170 - 02-08-2012 22:36:40 Wiem, wiem już go dokładnie pomierzyłem, obadałem i wiem że nie nadaje się do przerobienia na rower szosowy, tym bardziej że jest w niezłym stanie i szkoda go rozbierać, poza tym musiałbym wymienić mu wszystko - więc poszukam jakiegoś starego jaguara, columbusa itp. Póki co rower stoi w garażu, jak będę miał chwilę to go wyczyszczę, przesmaruje. Póki co raczej go nie sprzedam, wziąłem go od dziadków z zamiarem wykorzystania na swoje potrzeby, a nie na handel. Ciekawi mnie tylko, ile jest wart jako - prawie że - zabytek ? Czy są to rowery które kiedyś będą miały jakąś wartość poza tą sentymentalną ? RE: Romet Universal - indetyfikacja - ROmen - 03-08-2012 22:39:35 Sympatyków rowerów z epoki jest mały procent. Większość dzieciaków próbuje historię Rometu powiązać ze swoim pierwszym pojazdem i jest to na ogół motorower. Ja również dawno temu, wyciągałem ojcu Komara MR 230 z piwnicy, aby sobie pojeździć z kumplami w wieku 14 lat. Musisz sam określić do czego ten rower posłuży. Wartość takiego sprzętu jest taka, jaką sumę zaproponuje kupujący. Kilka lat wstecz sprzedałem przedwojenny rower REKORD z PFR Bydgoszcz za 200 zł. Nigdy sobie tego nie wybaczę. Doprowadź go do stanu perfekcyjnego, zrób dużo wyraźnych fotek i roześlij je do różnych portali. Masz argument największy - jesteś w jego posiadaniu. Jeżeli ktoś go zachce , to niech negocjuje. Pozdrowienia RE: Romet Universal - indetyfikacja - fanfso - 05-08-2012 13:23:46 Fajny Rowerek ! ![]() RE: Romet Universal - indetyfikacja - Przemo - 08-08-2012 12:04:17 Witam wszystkich. Posiadam taki sam model. Poszukuję do niego części. Głównie manetki przerzutki (może być sama obudowa) model Shimano LD-200 (pojawiła się w katalogu Shimano w 1975 r. str. 23 chyba). Przydało by się dynamo, pedały, manetki hamulców, opony 26 - 1 3/8. Może ktoś, gdzieś ma na składzie ? Jeszcze mam jedno pytanko. Jak doprowadzić błotniki do ładu, składu i wyglądu. Głównie chodzi mi o sposób przywrócenia im blasku ![]() Z góry dzięki za pomoc. RE: Romet Universal - indetyfikacja - Maciek - 28-04-2013 21:22:35 Witam wszystkich rometomaniaków ![]() W piwnicy mam takiego samego universala, ktoś może wie czy miał jakąś nazwę oprócz universal? I taka prośba do tych co mają ten fajny rowerek: czy mógłby ktoś wstawić zdjęcie prawej strony żeby było widać prowadzenie linki, pancerza od przerzutki i sposób w jaki jest mocowana do tego metalowego cięgna przerzutki bo w tym moim jest przerwana linka i niewiem którędy ją poprowadzić i jak przykręcić. Pozdrawiam ![]() |