![]() |
Chart po 200metrach traci moc - Wersja do druku +- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl) +-- Dział: Motorowery i motocykle Romet (/forumdisplay.php?fid=13) +--- Dział: Problemy techniczne - Silnik, przeniesienie napędu (/forumdisplay.php?fid=221) +--- Wątek: Chart po 200metrach traci moc (/showthread.php?tid=6380) |
Chart po 200metrach traci moc - westmorland - 29-07-2012 14:34:07 Cześć, jako że to mój pierwszy post na forum witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Otóż kupiłem Rometa Charta 98 rocznik. Przeczyściłem dokładnie gaźnik wyregulowałem obroty i jest niby wszystko ok. Ale kiedy odpalę Rometa przejadę ok 200-300 metrów i zaczyna tracić moc i słabną obroty aż w końcu gaśnie. Wydaję mi się, że zachowuje się tak jakby zaczął tracić iskrę i tylko co jakiś czas zaskakuje, bo praca silnika jest właśnie taka przerywana aż do całkowitego zagaśnięcia. Kiedy już zgaśnie odpalam go ponownie od kopa i znowu to samo przejedzie z 200 metrów i problem się powtarza. Czy ktoś wie co szwankuje w moim Charcie? RE: Chart po 200metrach traci moc - Stachu.G - 29-07-2012 15:49:37 Zmierz rezystancję cewki zapłonowej zwykłym multimetrem na zakresie 2000oma RE: Chart po 200metrach traci moc - Błażej - 29-07-2012 15:53:40 Ciężko powiedzieć czy jak zgaśnie to od razu odpalasz go normalnie i jedziesz dalej ? RE: Chart po 200metrach traci moc - westmorland - 29-07-2012 19:44:55 Tak jak zgaśnie to odpalam go normalnie od kopa i jadę dalej po czym znowu to samo. A co do zmierzenia to jednym stykiem do cewki a drugim do czego? A jaki powinien wyjść prawidłowy pomiar? RE: Chart po 200metrach traci moc - Stachu.G - 29-07-2012 20:14:30 Mierzysz rezystancję cewki zapłonowej czyli przykładasz jedną końcówkę miernika do jej kabla (najczęściej jest to zielony kabel wychodzący z silnika i wpinany w moduł) a drugą do masy czyli najlepiej do stojana ewentualnie do karteru wszystko na zakresie 2000 ![]() RE: Chart po 200metrach traci moc - westmorland - 02-08-2012 00:26:45 Dzisiaj przepalałem Charta i domyślam się co może być przyczyną braku mocy i iskry po pewnym czasie jazdy. Otóż po takiej jeździe sprawdziłem świecę i okazuje się, że jest czarna i mokra. On się zalewa podczas jazdy dlatego gaśnie i traci moc, nie nadąża przepalać mieszanki. Dlatego po ponownym odpaleniu jest ok bo przepali stare paliwo. Mam gaźnik Bing i problem, że bez ssania nie odpalę go w ogóle, a nawet jak się rozgrzeję i wyłączę ssanie to gaśnie. Moje pytanie do Was: Co zrobić, żeby on w końcu jeździł? Bo już tracę na niego siły... RE: Chart po 200metrach traci moc - Stachu.G - 02-08-2012 00:34:16 Jeśli by go zalewało to ani tyla na ssaniu by nie pracował a u cb jest odwrotnie ? Na moje rozgrzeje się i zanika iskra przez to świeca jest mokra podobne objawy ma uszkodzona cewka zapłonowa proponowałem ci abyś ją sprawdził ale jak widać do cb to nie dociera albo nie chce dotrzeć ![]() RE: Chart po 200metrach traci moc - westmorland - 02-08-2012 00:53:54 No rozumiem dociera do mnie tylko, że póki co nie miałem jak tego sprawdzić bo nie mam multimetru, jutro może pożyczę od znajomego i sprawdzę to napięcie. Ale też mnie zastanawia dlaczego muszę jeździć na włączonym ssaniu cały czas. I co ciekawe nawet po nagrzaniu silnika podczas jazdy, kiedy to już go zamuli i zgaśnie od razu odpalam ponownie od kopa, zostawiam go na luzie i może sobie pyrkać dalej i nie gaśnie ani nie gubi iskry. RE: Chart po 200metrach traci moc - Stachu.G - 02-08-2012 01:13:23 Jak jeździsz cały czas na ssaniu jak w bingu i w 14mc w sumie też ssanie jest ,, automatyczne " tzn wyłącza się gdy przepustnica pójdzie w górę Przeczyść profilaktycznie kranik i jeszcze raz ten gaźnik sprężonym powietrzem rozbierając go uprzednio na części pierwsze I sprawdź rezystancje tego impulsatora i tej cewki może nie trafie ale przynajmniej w 100% wykluczmy ten feralny zapłon RE: Chart po 200metrach traci moc - Rudy102 - 02-08-2012 01:18:36 Może olej bierze? RE: Chart po 200metrach traci moc - Stachu.G - 02-08-2012 01:28:45 Możliwe można i też zmienić simeringi dla pewności groszowe sprawy chyba że po uszczelce wtedy nieuniknione rozpołowienia ale pierw trzeba wykluczyć wszystko przed ![]() RE: Chart po 200metrach traci moc - Błażej - 02-08-2012 01:38:59 nie ma sensu grzebać w simmeringach. Skro ktoś chce sprawdzić to można zlać olej do minimum(zostać ma około 200 ml) i położyć (nie całkiem) prawie położyć motor na prawą stronę. W ten sposób olej zleci na dekiel a simmeringi zostaną suche. Wkręcić suchą świecę i czekać na efekt RE: Chart po 200metrach traci moc - Stachu.G - 02-08-2012 14:53:27 Jasne w końcu simering kosztuje fortuny a żeby go zmienić trzeba rozebrać silnik na części pierwsze. A jego wymiana nawet jeśli by był dobry skutkuje tylko pogorszeniem ![]() ![]() RE: Chart po 200metrach traci moc - Błażej - 02-08-2012 18:20:35 A no tak, zapomniałem że jesteś taki hop do przodu zajebisty mechanik. Wszystko umiesz i tobie grzebanie w motorze sprawia przyjemność. Nie pomyślałeś może, że kolega kupił motor i nie ma zamiaru robić przy nim na darmo ? myślisz, że jak dasz jakąś kretyńską emotikonę to będziesz fajniejszy i zrobisz z siebie Bosa ? Nie ma kolega westmorland po co grzebać na darmo skoro może łatwo to sprawdzić. Nie chodzi o to, że coś zepsuje, ale po co ma grzebać wkrętakiem w gnieździe, pożyczać (jak nie ma) ściągacz do łożysk i niszczyć uszczelkę dekla (może ma oryginalną). Latanie po sklepach też się liczy. NONSENS ! robić robotę na darmo |