Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy!
Romet Special - w końcu trafiłem coś ciekawego - Wersja do druku

+- Chlopcy Rometowcy - Forum Romeciarzy! (https://www.chlopcyrometowcy.pl)
+-- Dział: Rowery Romet (/forumdisplay.php?fid=207)
+--- Dział: Nasze rowery Romet - Sportowe (/forumdisplay.php?fid=219)
+--- Wątek: Romet Special - w końcu trafiłem coś ciekawego (/showthread.php?tid=55969)

Romet Special - w końcu trafiłem coś ciekawego - Masiaken - Dzisiaj 14:26:53

W końcu udało mi się trafić na jakiś ciekawy rower. Kiedy znalazłem go na olx byłem negatywnie nastawiony do napisu "special" na ramie ale tym razem to nie kanaliza.

Rower został kupiony w zestawie z dwoma innymi od człowieka który sprzątał piwnice. Z tego co mówił to jego ojciec prowadził firmę która
sponsorowała klub kolarski w Gdyni i rower ten był prezentem od klubu dla sponsora.

Na ramie są naklejki określone jako "firma taty" mianowicie sklep z częściami "daewoo fso"
Dodatkowo padło zdanie "tym rowerem jeździł kolarz Andrzejewski" jednak nie sądzę by chodziło o Floriana Andrzejewskiego który pochodził z wielkopolski.
Aktualnie nie wiem nic więcej o historii tego roweru.

Przydało by się napisać w końcu coś o przedmiocie postu.

Mamy tutaj ramę z potencjałem! Pierwsze co zrobiłem to otworzyłem zamykacz przy sztycy i skakałem z szczęścia kiedy okazało się że sztyca w środku
jest cała w smarze i nie zardzewiała- komu utknęła aluminiowa sztyca w stalowym rowerze wie o co chodzi. Dziękuję człowiekowi który ten rower przygotowywał.

Później zmierzyłem sztycę 26,4 w końcu nie sport- trzy mi wystarczą.
Oglądając ten rower byłem zaskoczony każdym elementem: manetki i korba campagnolo, koła z piastami diabolo i obręczami wienmann 27",
hamulce shimano 600 w anodzie, przerzutka przednia ( wydaje mi się, że to XB3 ),siodełko Turbo ( niestety w stanie tragicznym), ciekawa owijka w kratę.

Na powyższym zdjęciu widzę dość duży problem, w widelcu nie ma miejsca na dużo wiekszą oponę niż jest aktualnie 25x630,
problemem jest brak dostępu do takich. Jedyne opony 27" z żółtym bokiem jakie widziałem dostępne to o szerokości 32c które raczej się nie zmieszczą.
Udało mi się znaleźć oponę 28x630- Continental Super Sport Plus. Możliwe, że się zmieszczą ale wyglądowo słabo pasują do retro looku roweru.
Jest jeszcze CST new ape które wygląda bardziej staro ale niestety nie ma skinwall-a, dodatkowo mam słabe doświadczenia z oponami tej marki.

Próbowałem czytać na temat rometów ale ciężko znaleźć jakieś jednoznaczne źródło które może pomóc zidentyfikować ramę.
Bo rozumiem że special to nie model, sportem to on nie jest- ma numer na haku, wydaje mi się, że haki są inne niż w sporcie.
Głowka ramy jaguar, więc jak się domyślam to Jaguar special.

Jak rozumiem to numer ramy nabity na haku tylnego koła nie ma nic wspólnego z datą produkcji.

Bardzo ciekawym dodatkiem jest bidon w nadrukach 80-lecia PZKol, shimano, R&P Pawlak. Niestety w jakiś dziwny sposób musiał zostać przypalony i dziubek trochę straszy.

Aktualnie nie mam pomysłu w jakim kierunki iść z wyposażeniem roweru, aktualna mieszanka wszystkiego boli w oczy.
Jest ogrom możliwości i najbardziej kusi ubrać to w campe ale ostraszają jej ceny. Shimano 600 arabasque też może być ciekawą opcją,
no nic biorę się za powolne odszczurzanie tego potwora i szukanie części.